Ако [ядрената енергия] се беше родила в ера на мир,

...
Ако [ядрената енергия] се беше родила в ера на мир,
Коментари Харесай

ОБЕКТИВНО: Ядрената енергия - между страха от миналото и надеждата за бъдеще

Ако [ядрената енергия] се беше родила в епоха на мир, щяхме да имаме изцяло друг метод и нрав към нея. Защо американският режисьор, притежател на три оскара Оливър Стоун спря да се опасява от бомбата и заприказва за силата на нуклеарната енергетика.
Холивудският режисьор стига по-далеч и декларира, че нуклеарната сила е безвредна. И международните военни спорове няма да трансформират това. Във време, когато множеството учени са съгласни, че би трябвало фрапантно да понижим потреблението на изкопаеми горива, с цел да избегнем трайно увреждане на нашите екосистеми, новият филм на Стоун декларира:
" Имаме потребност от нуклеарна сила. Ядрено в този момент. "

Холивудският режисьор твърди, че най-смъртоносната нуклеарна злополука – в електроцентралата в Чернобил през 1986 година в Украйна, когато тя беше част от Съветския съюз – бледнее спрямо вредите, нанасяни от изкопаемите горива на човешкото здраве и околната среда всеки ден база. Въз основа на проучване, оповестено за първи път в книгата A Bright Future, се открива, че нуклеарната сила е от решаващо значение за облекчаване на актуалните енергийни условия, като в същото време понижава въглеродните излъчвания.
Преди няколко години първи път в историята на Европарламента беше основана група за поддръжка на нуклеарната енергетика. Вицепрезидент на групата е Цветелина Пенкова - български евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, която провежда основна конференция в Брюксел на тематика: Енергийна сигурност - основа за развиване на европейската промишленост. Ролята на България.
Как България да се трансформира в основен състезател в определянето на енергийните политики на Европейски Съюз?
Какво е мястото на България за енергийната сигурност на Европа. Как страната ни да излезе от листата на дискриминираните и от 27 национални решения да се стигне до едно общо и заслужено за всички страни членки:
Преди дни Народното събрание утвърди на второ четене законопроекта за одобрение на Споразумението сред държавните управления на България и Съединени американски щати по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. Законопроектът за одобрение на съглашението бе признато с поддръжката на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната " – " Демократична България ", Движение за права и свободи и " ИТН ".
Споразумението беше подписано в София на 12 февруари 2024 година.
Енергийната сигурност - дълготрайна инвестиция, изискваща тактика за десетилетия напред. Mоже ли да бъде реализирана в турбулентната политическа среда у нас?

Разговор с Цветелина Пенкова - евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

Ядрената сила се характеризира с доста високи първични разноски, комплицирани процедури за ръководство на нуклеарните боклуци, както и високи разноски за извеждане от употреба на централата. Но един път издигнато, производството се характеризира с ниски експлоатационни разноски, което е мощен стопански тласък за енергийните компании и енергоемките промишлености да поддържат реакторите да работят допустимо най-дълго. Индустрията твърди, че икономическият потребен живот на реакторите, т.е. времето от стартирането в употреба до времето, когато разноските за ремонт и замяна станат прекомерно високи, е доста по-дълъг от 25 години.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР