Ако всичко е наред, спускаемият апарат “Филе ще извърши първото

...
Ако всичко е наред, спускаемият апарат “Филе ще извърши първото
Коментари Харесай

Продължават тестовете на системите на “Розета”!!!

 Philae Lander

Ако всичко е наред, спускаемият уред “Филе ” ще извърши първото в историята на човешката космонавтика кацане на комета. Image credit: DLR

Първият сигнал от “Розета ” беше получен в 20:18 ч. българско време, на 20 януари. Получаването на сигнала потвърди, че автоматизираната станция е задействала сполучливо бордовите си системи, затоплила се е и се е превключила в така наречен предпазен режим на работа – главно равнище на функционалност.

В рамките на няколко часа по-късно ръководителите на задачата реализираха цялостен надзор над “Розета ”. Една от първите задания беше включването на високочестотната антена, която разрешава високоскоростен транспорт на данни. Така ръководителите имаха опция да ревизират в елементи всички детайлности към положението.

Най-голямо терзание представляваше неналичието на изясненост по отношение на това дали “Розета ” получава задоволително електрическа енергия посредством слънчевите си панели. Но скоро техниците се увериха, че без значение че автоматизираната станция се намираше на 673 милиона километра от Слънцето, всичко бе в нормата и че слънчевите акумулатори създават задоволително количество електрическа енергия, с цел да обезпечат естествена работа.

След това предстоеше реактивирането на жироскопите. Три от общо четири жироскопа бяха задействани сполучливо, а четвъртият ще бъде задействан след няколко седмици.

Така “Розета ” още веднъж мина в изцяло функционално положение.

През идващите седмици и месеци предстоят още проби.

През март ще бъде задействан за пръв път след хибернацията и спускаемият уред “Филе ”. Трябва да се ревизира дали той дружно с неговите 10 инструмента работят. През месец април предстоят и тестванията на 11-те инструмента на самата “Розета ”.

И в случай че всичко мине по проект, след месец май “Розета ” би трябвало да е навлязла в орбита към кометата и да стартира главната си научна задача.

Черешката на тортата на задачата ще бъде през есента, когато е планувано кацането на спускаемия уред “Филе ”.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР