Ако възнамерявате да си купите детективските романи на Агата Кристи

...
Ако възнамерявате да си купите детективските романи на Агата Кристи
Коментари Харесай

Франция смени заглавието на „Десет малки негърчета”

Ако възнамерявате да си купите детективските романи на Агата Кристи във Франция, към този момент няма да можете да откриете в книжарниците заглавието „ Десет дребни негърчета ”. 

Историята към този момент е озаглавена „ Те бяха 10 ”, заяви радиостанция RTL, базирайки се на информация от Джеймс Причард - потомък на известната писателка. 

Събитията в престъпния роман се разиграват на Негърския остров. Там са събрани 10 индивида, които един по един биват убити, а с всяка гибел изчезват и порцелановите фигурки на дребни негърчета. 

„ Когато е писаната книгата, езикът е бил друг и са се употребявали думи, които в този момент са забравени. Убеден съм, че истинското заглавие в никакъв случай не се е употребило в Съединени американски щати. Във Англия то беше променено през 80-те години на предишния век, а в този момент го сменяме в целия свят ”, съобщи Причард. Според него, на Агата Кристи „ нямаше да ѝ хареса, в случай че някой остане афектиран от нейните изрази ”. Книгата с новото заглавие към този момент е в продажба във Франция, като цената в огромните вериги е 5,6 евро. 

Любопитен факт е, че книгата, написана през 1939 година под заглавието Ten Little Niggers, в никакъв случай не е излизала в Съединени американски щати с това име - поради расистките конотации в него. Там още от 1940-а тя е отпечатвана под името And Then There Where None (И не останало нито едно), с едно изключение - през 1964 година и 1986 година издателство Pocket Books я популяризира като Ten Little Indians. 

Във Англия, Франция и други страни, измежду които България, обаче романът до момента се споделяше непроменяемо " Десет дребни негърчета ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР