Ако Върховният съд отмени Роу срещу Уейд, решението ще засегне

...
Ако Върховният съд отмени Роу срещу Уейд, решението ще засегне
Коментари Харесай

Първите засегнати жени при отмяна на Роу вече са бременни

Ако Върховният съд анулира Роу против Уейд, решението ще засегне най-незабавно и директно повече от 300 000 дами, които към този момент са бременни или ще бъдат преди юли в 13-те щата с по този начин наречените закони за задействане.

Това е броят на дамите, които биха се сблъскали с измененията в политиките на своите щати за абортите, до момента в който към момента са в стадии от бременността си, когато те другояче биха могли да има право на аборт.

С други думи, законите, които дефинират техните благоприятни условия, биха се трансформирали съвсем за една нощ. Тъй като изтеклото проектостановище на Върховния съд, оповестено от Politico предходната седмица, е тъкмо това – чернова – диалозите за последствията от него останаха в областта на хипотезите.

Но Сара Карпентър, която е бременна в шестия месец в Луизиана, е обезпокоена от новините. Тя споделя, че е претърпяла импровизиран аборт през септември и това й отворило очите за това какъв брой доста може да се обърка сред зачеването и раждането.

В съпоставяне с това, сподели тя, тази бременност се усеща “доста лесна”.

„ Сега съм бременна в 26-а седмица, доста желая това бебе, стаята е подготвена “, споделя тя. „ Но в случай че ултразвукът покаже, че мозъкът му не е развъртян или сърцето им не се развива, в случай че има нещо, което не е съвместимо с живота, какво би станало? “

В момента Луизиана разрешава аборти до 22 седмици, с изключения по-късно, в случай че бебето не оцелее или има сериозна опасност за физическото здраве на майката.

Бебето на Карпентър към този момент е жизнеспособно, макар че тя евентуално към момента ще е бременна в края на юни, когато се чака решението на съда. Ако Роу бъде анулиран, всички аборти в Луизиана ще станат противозаконни, в случай че животът на майката не е заплашен.

Джесика Хортън, юрист в Солт Лейк Сити, която е бременна в петия месец с четвъртото си дете, споделя терзанията на Карпентър. Законът за задействане на Юта прави изключения за тежки вродени недостатъци, обезчестяване, блудничество или опасност от съществено пострадване или гибел на майката. Въпреки това, Хортън е загрижена. „ Като съм бременна, желая цялостния набор от налични за мен варианти, в случай че нещо се обърка – да мога да предпочитам кое е най-хубавото за мен и брачна половинка ми, актуалните ми деца и бебето “, сподели тя.

По-голямата част от абортите в Съединени американски щати се случват на или преди девета гестационна седмица, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите. Около 6 % от дамите в Съединени американски щати търсят аборти заради опасения за личното си здраве, съгласно изследване от 2013 година Проучване от 2015 година открива, че към 4% от абортите се случват при мечтана бременност, постоянно заради проблеми като фетални аномалии. Прекратяването заради тази причина постоянно се случва по-късно по време на бременността, на или след 21-а седмица.

Това е по този начин, тъй като ултразвукът нормално не дава ясна картина на аномалиите до към 18 до 20 седмица и пациентите би трябвало да изчакат съвсем до половината от бременността, с цел да получат резултати от проби като амниоцентеза за диагностициране на генетични болести.

Решението на Върховния съд по Роу евентуално ще е след към седем седмици. Дори в щати, които ще продължат да разрешават аборт досега, в който плодът може да оцелее отвън утробата – към 24-а седмица след началото на последната менструация на майката – това към момента дава на някои хора единствено седмица или две, или може би по-малко, с цел да решат дали да се приключи след разкриване на фетална особеност или различен проблем.

Такъв е бил казусът с Дениз Милър, учителка от Филаделфия, която открива на към 21-а седмица от бременността си през 2005 година, че бебето й има признаци на необичаен присъщ недостатък, който ще остави едната страна на сърцето му недоразвита. До 23-а седмица Милър към момента няма окончателните резултати от амниоцентезата си, само че законът на Пенсилвания не разрешава абортите след 24-а седмица.

„ Веднага ни споделиха, че в действителност би трябвало да вземем решение: Искаме ли да продължим бременността? “, споделя тя.

Дженифър Хосковец, някогашен президент на Националното сдружение на генетичните съветници, сподели, че анулацията на Роу може да принуди някои хора да вземат още по-малко осведомени решения по отношение на бременността.

„ Колкото по-рестриктивни стават тези закони против избора, толкоз повече принуждаваме пациентите да вземат решения или да мислят за взимане на решения, може би с по-ограничена информация “, споделя тя.

Милър и брачният партньор й вършат мъчителния избор да прекратят бременността. Два дни по-късно те получават резултатите от амниоцентезата: плодът е имал тежък случай на хромозомно заболяване, наречено синдром на DiGeorge.

„ Това би било доста къс, мъчителен и сложен живот, тъй че се уверихме, че сме създали верния избор “, споделя Милър.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР