Ако в сряда не бъде съставено правителство с третия мандат,

...
Ако в сряда не бъде съставено правителство с третия мандат,
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Ако в сряда няма правителство, шансовете да отидем на избори са 62,5%

Ако в сряда не бъде формирано държавно управление с третия мандат, възможностите да отидем на избори са 62,5%. Това съобщи в зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в изявление по.

" Най-големият късмет да бъде определено постоянно държавно управление е на следващия ден. След това възможностите падат внезапно ", безапелационен беше той. Вторият мандат " няма никакъв късмет " да бъде осъществен, счита Дончев.

" А при третия мандат " единственото друго е, че към този момент ще сме прекомерно покрай изобрите и някой може да си е събудил възприятието за отговорност ". На въпрос дали в идеалния вид за държавно управление Бойко Борисов е министър председател, Дончев отговори: " Универсални герои няма! "

Зам.-председателят на ГЕРБ разяснява някои от препоръчаните за министри в проектокабинета " Габровски ", като съобщи, че тяхното партийно минало не е " белег на челото ". Дончев беше безапелационен, че хората не са крепостни селяни, че един път работили за един кабинет, да ги сочат за това цялостен живот. По думите му в държавната администрация има над 100 000 души, които са работили с доста държавни управления.

На упрека, че имало представители на Движение за права и свободи, Дончев попита кои са.

" Аз не знам. Как може да се разсъждава за хората като за някакви крепостни. Значи, щом са работили при някого, до края на живота си би трябвало да имат клеймо на челото, че са човек на някой си, по този начин ли ", разяснява той.

" Не знам кой е агне и кой е вълк. Но аз се уморих да последвам разсъжденията на едни такива " светли мозъци ", които разсъждават напълно в теорията на конспирацията ".  

Той удостовери, че проф. Габровски самичък е направил избора за състав на Министерски съвет и добави, че е давал съвет, когато професорът го е питал, от позиция на огромния си административен опит.

" Всички претенденти за министри са подбрани и утвърдени от него. Питал ме е за съвет. Но подборът е негов ", сподели Дончев. 

" Експертно държавно управление е рисково, когато не е ясно кой носи политическата отговорност. Сега ние - ГЕРБ-СДС, носим политическата отговорност. Това е ексцентрично, асиметрично политическо деяние, в опит да се излезе от този политически блокаж ", уточни Дончев. " Ако беше номиниран характерен партиен кабинет, това щеше в допълнение да влага сила в политическото опълчване. Щяхме да отидем на избори и да влезем в режим на доста рискове ", добави още той.

Според него в случай че министърът е единствено специалист, не би могъл да свърши политическата си работа. " Ако сведем службата на министър до това да е единствено специалист, това е ерозиране на функционалността ", сподели още Томислав Дончев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък отвърна на рецензиите на Политическа партия към избраниците за министри на номинирания за министър председател.

" Когато те сглобяваха кабинет, слоганът беше " няма ляво, няма дясно ", а в този момент оспорват избора на проф. Габровски. ", подсети Атанасова в ефира на. Тя акцентира, че Политическа партия за нея не е никакво мерило за политически причини или политическа логичност.

" Това е опит на проф. Николай Габровски да облече в едно всеобщо дело хора, които са потвърдени експерти, за които не чух неприятна дума във връзка с корупция, на непрофесионализъм, на липса на биография. Това би трябвало да бъде подкрепено, а и приветствано даже ", добави председателката на групата на ГЕРБ.

Анасова още веднъж повтори, че проф. Габровски е провеждал персонално срещите с претендентите за министри. " Не търсете интрига. Това са хора с ясни биографии, които задоволително са се потвърдили. Това е един доста позитивен знак - даже сега такива хора са съгласни да вземат участие в политическия живот на страната. Да, били са в разнообразни държавни управления, само че опитът никога не е недостатък ", съобщи Десислава Атанасова.

Екатерина Захариева пък се надява, че " Демократична България " ще размишления и в сряда ще поддържа кабинета " Габровски " в пленарната зала.

От ГЕРБ се надяват на поддръжка и от страна на Българска социалистическа партия, макар неведнъж изразената позиция на социалистите, че няма да поддържат мандат на най-голямата парламентарно показана групировка.

Захариева отхвърли от ГЕРБ да договарят с обособени депутати от други парламентарни групи за поддръжка на проектокабинета и назова спекулации опасенията от игра с кворума.

" Ние не сме като тях ( " Продължаваме промяната " ), не водим диалози с обособени народни представители, нито ги търгуваме, както те правеха. Ако някой желае да поддържа кабинета " Габровски ", да бъде на следващия ден в зала и да го направи ", сподели Захариева по.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР