Ако в някои хора все още е имало илюзии за

...
Ако в някои хора все още е имало илюзии за
Коментари Харесай

Le Monde: Трансатлантическата солидарност се пука по шевовете

Ако в някои хора към момента е имало илюзии за положението на трансатлантическите връзки в ерата на Доналд Тръмп, то 55-та Мюнхенска конференция за сигурността, извършена от 15 до 17 февруари, трябваше дефинитивно да разкрие пред очите им действителното състояние на нещата. Това пишат Силви Кауфман и Томас Видер в материал за френския Le Monde , представен от организация БГНЕС.
Изявленията на държавните глави и срещите при закрити врата сред делегациите извадиха нескрито внезапното утежняване на връзките сред Европа и Съединени американски щати по редица значими въпроси във все по-напрегната атмосфера на фона на преструктурирането на интернационалния ред.
Това разделяне се ускори от момента, в който Тръмп през май 2018 година разгласи излизането на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран, без значение от всички старания на президента на Франция Еманюел Макрон, на канцлера на Германия Ангела Меркел и на премиера на Англия Тереза Мей да му отговорят за това решение. Не е необичайно, че в последно време във връзка с Иран породиха различия сред европейците и администрацията на Тръмп.

На интернационалната среща на високо ниво по стализиране на обстановката в Близкия изток, която Съединени американски щати проведоха във Варшава на 13 и 14 февруари в опит да основат обединен фронт против Иран, вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс прикани европейците също да излязат от взаимния проект за деяние във връзка с Иран. При това си коства да бъде маркирано, че някои страни от Европейски Съюз, в това число Франция и Германия, настойчиво отказваха да изпратят своите министри на външните работи на тази среща.
По-късно в Мюнхен Пенс повтори това искане пред високопоставените европейски служители, искайки от трите съществени страни членове на Европейски Съюз (Германия, Франция, Великобритания) „ да прекратят отслабването на глобите на Съединени американски щати срещу Иран “, намеквайки за наскоро основания механизъм „ Инстекс” (INSTEX), допускащ на някои европейски компании да вършат търговия с Иран, без значение от глобите на Съединени американски щати.
Нравоучителната тирада на Пенс в Мюнхен, в която се преплитаха предизвестия и упреци и която не съдържаше нормалните красиви думи за отговорностите на Съединени американски щати към техните съдружници или в границите на НАТО, получи мразовит банкет.
Вицепрезидентът дълго приказва за венецуелската рецесия, на драго сърце отбелязвайки, че „ към 30 страни съдружници от Европа последваха образеца “ на Съединени американски щати и признаха Хуан Гуайдо за „ единствен легален президент на Венецуела “, и призоваваше Европейски Съюз да направи същото. Той също по този начин прикани европейците да заобикалят закупуването на съоръжение от китайската компания Huawei и съветски газ. „ При Доналд Тръмп Съединени американски щати още веднъж станаха водач на свободния свят “, сподели той в заключението на своята тирада.
Само че част от „ свободния свят “ очевидно е недоволна от методите на това управление. Такава тоналност не е нова за европейците след твърдото изказване през декември 2018 година на държавния секретар Майк Помпео в Брюксел.
Но с изключение на тона, различията се натрупват. Що се отнася до Сирия, то европейските сътрудници, задействани в спора във военно отношение дружно със Съединени американски щати, са възмутени от това по какъв начин беше проведено или по-точно, неподготвено, изтеглянето на американските войски, за което Тръмп ненадейно разгласи през декември 2018 година Американците „ сложиха съдружниците си пред приключен факт “, заявявайки: “ние се отдръпваме, вие оставате “, стремейки се да трансферират на тях отговорността за това преждевременно решение.
„ Аз искрено приказвах за проблемите, които пораждат “, съобщи министърът на защитата на Франция Флоранс Парли в петък след напразна среща с обединението срещу " Ислямска страна ".
Тъй като президентът на Франция отхвърли да дойде в Мюнхен заради напрегнатата обстановка в страната, на Ангела Меркел се наложи да поеме върху себе си задачата да излезе с извънредно твърда ответна тирада. Това, че тази роля се падна точно на Ангела Меркел, водач на страна, която в продължение на повече от половин век е била най-верен съдружник на Вашингтон на европейския континент, прекалено много приказва за отрицателното положение на трансатлантическите връзки.
В събота сутринта канцлерът на Германия твърдо разкритикува позициите на Тръмп. Във връзка с търговията, да вземем за пример, тя без съмнение съобщи, че е „ шокирана “ от неотдавнашните обвинявания от администрацията на Съединени американски щати, квалифициращи вноса на европейски коли като опасност за националната сигурност. Ако тези коли „ ненадейно са станали опасност за националната сигурност на Съединени американски щати, това ни ужасява “, сподели тя с възмущение.
По въпросите за сигурността Меркел не се отхвърли от опцията да преподаде урок на президента на Съединени американски щати, без значение от това, че тя не го назова по име. Тя не пропусна да спомене несъгласието си по отношение на Иран и Сирия, само че отдели изключително внимание в своята тирада на напускането на Съединени американски щати от Договора за заличаване на ракетите със междинен и по-малък обхват на деяние, подписан през 1987 година сред Вашингтон и Москва. Според нейното мнение такова решение е „ доста неприятна вест “, доколкото този контракт преди всичко визира „ сигурността “ на европейците. След това канцлерът предложения Китай да се причисли към договарянията за разоръжаване сред Съединени американски щати и Русия.
Предложението на Меркел беше отклонено от члена на Политбюро на Централен комитет на ККП Ян Цзъчи, който съобщи: “ Китай развива своите благоприятни условия строго в сходство със своите отбранителни потребности и не съставлява опасност за никого другиго. Поради това ние сме срещу многостранни договаряния “.
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров искаше да се възползва от „ напрежението “ сред американците и европейците, с цел да призове последните да се сближат с Русия и с „ евразийската общественост “. Независимо от уверенията за готовността на Москва да разиска въпроса за обновяване дейностите на контракта „ Нов СТАРТ “ за ограничение стратегическото нуклеарно оръжие, срокът на деяние на който изтича през 2021 година, специалистите виждат малко шансове за триумф.
Нима Меркел, която ще се отдръпна от власт не по-късно от 2021 година, към момента счита за допустимо „ в този свят, който се разпада като пъзел “, „ да откри общи решения “? Дори тя да е имала подозрения, тя не ги сподели, цитирайки в заключението на своята тирада фразата, произнесена от сенатора-републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм в петък: “Многостранният метод е комплициран, само че постоянно е по-прост, в сравнение с дейностите поединично “. „ Аз бих се радвала да чуя това “, съобщи канцлерът преди да напусне трибуната под аплодисменти, почтени за актьори, които са били считани за безконечни и на чиито последни концерти вие, допустимо е, преди малко присъствате, приключва анализът на изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР