Ако Украйна падне, войната ще обхване цяла Европа. Затова трябва

...
Ако Украйна падне, войната ще обхване цяла Европа. Затова трябва
Коментари Харесай

Премиерът на Естония: Русия я е страх да влезе в директен сблъсък с НАТО

Ако Украйна падне, войната ще обхване цяла Европа. Затова би трябвало да продължим да я поддържаме. Искаме мир, който да е нескончаем и да не е по изискванията на Русия, тъй като след години агресорът може да стигне и по-далеч. Това съобщи министър-председателят на Естония Кая Калас в изявление за няколко европейски медии.

На въпрос каква опасност съставлява Русия за Естония, Калас отвърна „ каквато и за всички останали страни “.

Всички сме в НАТО и тук няма страни „ първа и втора употреба “. Атака против една страна е офанзива против всички. Европа е дребен континент. Ако създадем параленост с Втората международна война, Полша тогава не е удържала толкоз, колкото Украйна сега. Ако падне, войната ще обхване целия континент. Ето за какво би трябвало да я поддържаме, в противоположен случай още след няколко години Русия ще предприеме същото, в случай че не влагаме в защитата, разяснява министър председателят на прибалтийската страна.

По думите ѝ Русия се опасява да влезе в пряк конфликт с НАТО.

„ Те не го желаят, ние също не го желаеме. Но би трябвало да разберем, че освен не желаят, само че и ги е боязън. Ако обаче не влагаме задоволително в отбранителните ни качества, Русия няма да изпитва никакъв боязън “, предизвести Калас.

В отговор на въпрос кое е по-разумно – да се оказва помощ военно на Украйна, или да се готвим за война, Калас уточни, че и двете са еднообразно значими и не трябва да се преглеждат поотделно.

Тя признава, че когато Русия нахлу в Украйна през 2022 година и стартира войната, е имала упования, че държавите-членки в НАТО ще стартират да заделят над 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита, само че останала сюрпризирана, когато това не се случило.

През 1988 година по време на Студената война всички страни заделяха над 2% за защита, а някои дори и 6%. Защо? Защото тогава знаеха, че заканите са действителни. А в този момент се намираме в разгара на напълно същинска война, само че страните стоят безучастно, сподели още Калас.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР