Ако царевицата е златото на Мексико, гъбата уитлакоче е нещо

...
Ако царевицата е златото на Мексико, гъбата уитлакоче е нещо
Коментари Харесай

Паразит или деликатес

Ако царевицата е златото на Мексико, гъбата уитлакоче е нещо като диамантът.

Наричат я мексикански трюфел, което основава прочут ореол към нея. Всъщност става въпрос за паразит (Ustilago maydis), който заразява царевицата и освен това е взискателен, тъй като не харесва всеки вид царевица, а сортира по-скъпите органични сортове.

Уитлакоче е гъба, която пораства край кочаните, превзема ги и ги " изяжда " изцяло. Прилича на грозд от камъчета. Отвън са синьо-сиви, от вътрешната страна съвсем черни.

На доста места третират гъбата като заболяване по посевите и пръскат против нея, само че в Мексико я ценят като същински деликатес. Защото, въпреки да е паразит, се гледа мъчно и изисква висока мокрота.

Ядяли са я още ацтеките. Сега я ядат племената Хопи и Зуни – употребява се за ритуали и в обичайна медицина.

Колкото до усета, ето по какъв начин е разказан в един уебсайт за кулинарни ценители: " Ароматът може да се дефинира като наситено землист, само че не в клиширания смисъл, който разказва усета на множеството гъби. Уитлакоче има една превъзходна опушеност, която хармонира със сладостта, идваща от царевичните захари. Ароматният му профил се колебае сред ядковия колорит на черния трюфел и пикантността на мръчкулата. На усет приближава този на гъбите, които кулинарите по този начин обичат да прибавят към ризото, яхния или бургери. "
В Мексико намира необятно приложение даже и в приготвянето на обичайните кесадияс, такос, тамали, кеседии и сосовете към тях.

Повече за странния паразит, уважаван като деликатес, чуйте от Никола Кереков в " Науката не спи "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР