Ако трябва да определим дума на 2023 г., аз бих

...
Ако трябва да определим дума на 2023 г., аз бих
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Европейският съюз няма ясна позиция по конфликта в Близкия изток

Ако би трябвало да определим дума на 2023 година, аз бих споделил „ затъване във войни ", освен като факт, само че и като метод на мислене. През цялото време нашите старания не бяха ориентирани към това по какъв начин да прекратим войната, а по какъв начин да анонсираме нуждата от продължаването й. Това сподели дипломатът Любомир Кючуков в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Войната в Близкия изток не е инцидентна, съобщи той. „ Тя притегли вниманието. Тя е и по-сложна война от войната в Европа, тъй като при войната в Украйна конфигурацията е доста по-ясна. В Близкия изток нещата са доста по-сложни, с доста по-разнопосочни ползи, доста повече независими играчи, освен световни, само че районни. Много повече в това число недържавни играчи има там и има липса на цялостно въздействие на световните играчи върху личните им съдружници на терен ", разяснява Кючуков.

Европейският съюз няма ясна позиция по спора в Близкия изток, уточни той.

В момента се оформя световен не-Запад. „ Той търси по-справедливи по отношение на така наречен трети свят интернационалните връзки - стопански, политически и всевъзможни други. БРИКС е структурата, която профитира от тези настроения. Но тук би трябвало да се има поради, че самият БРИКС също не предлага опция, в това число и във валутната сфера. Еволюцията на БРИКС ще зависи от това дали ще стане част от противоборството за световно водачество сред Вашингтон и Пекин, т.е. дали Китай ще се опита да насочи БРИКС в своите ползи, или БРИКС ще отбрани това, което към този момент следим доста ясно като наклонност ", разяснява Кючуков.

Войната в Близкия изток е била предстояща, съобщи дипломатът Димитър Гърдев. „ Конфликтът в Палестина набеляза разломи в доста западни страни. Всички опасения на израелската страна не се сбъднаха - че спорът ще се интернационализира, ще стартират дейни дейности от Ливан, други арабски страни ще се включат. Това, което се случва там, бележи един драматичен миг за тях, само че интервенцията надвиши в действителност умереното потребление на мощ. От тук стартират и проблемите за основния съдружник на Израел - Съединени американски щати. Тази конфигурация може да докара в бъдеще в един средносрочен проект до отрицателно отношение в Арабския свят против Съединени американски щати ", разяснява той.

Европа и Европейският съюз е заседнал най-вече в следствие и от двата военни спора, счита Гърдев. „ Изключително разнопосочни позиции и изказвания по отношение на израело-палестинския спор, разнообразни послания от разнообразни еврокомисари, опровергавания ", изброи той.

Дипломатът Елена Поптодорова разяснява, че войната в Украйна ще се трансформира в замразен спор.

БРИКС ще се развива като обособена писта, с всички ангажименти за връзки сред самите, страни. „ Който счита, че БРИКС ще бъде под шапката и диригентската палка на Кремъл, просто не познава характера на организацията ", разяснява тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР