Ако тези деца не бяха разделени от майките, това нямаше

...
Ако тези деца не бяха разделени от майките, това нямаше
Коментари Харесай

Адв. Мария Шаркова: Очаквам дела срещу „Шейново“ и развръзка в полза на родителите


„ Ако тези деца не бяха разграничени от майките, това нямаше да се случи – тези остарели практики би трябвало да приключат “

Очаквам каузи против болница „ Шейново “, предвижда пред БНР Мария Шаркова - юрист по здравно право.

„ Има правосъдна процедура, която присъжда обезщетение за вреди, изразяващи се в изживян стрес и увреждания на душeвността, несвързани директно и директно с неточност в лекуването, а по скоро с нарушение на правила, свързани с вярно протичане на процеси, организация в лечебното заведение, в това число нарушение на етични правила. Вероятно развръзката ще бъде в интерес на родителите на децата “, разяснява пред БНР,

Според нея най-хубавият метод е болничното заведение да потърси извънсъдебни способи за разрешаване на този въпрос.

Адв. Шаркова призна, че новината е била шокираща и за нея. „ Досега не съм имала подобен случай “, сподели тя и добави, че също и за медиите това е фрапираща информация.

„ Винаги, когато в един развой има човешки фактор, има слаби места “, акцентира адв. Шаркова. По думите ѝ е явно, че има някакъв пропуск. Според нея значимото е в този момент доста деликатно да се проучват процесите, да бъде открито слабото място и да не се позволяват повече такива случаи.

„ Очевидно е, че грешката не е в гривните, тъй като в тази ситуация няма замяна на гривни “, сподели още тя и добави, че очевидно има замяна на количките, в които бебетата са излъчени на майките. Според нея тези остарели практики би трябвало да приключат.

Адв. Шаркова е безапелационна, че един от пропуските е при изписването, когато по думите ѝ никой не е направил съпоставяне в номерата на гривните.

Тя счита, че би трябвало да има ясно създадена система и да се упражнява надзор. Според нея е неточност рядкото упражняване на първи контакт на бебето с майката - кожа в кожа. „ Ако тези деца не бяха разграничени от майките, това нямаше да се случи “, изрече мнението си тя.

Специалистът по здравно право добави също, че по време на Ковид напълно се е лимитирал и достъпът на бащата в лечебното заведение.

Тя не е съгласна с тезите, че би трябвало да се водят каузи за определяне на генезис или за актовете за раждане. „ Нямаме неточност в актовете за раждане - нямаме противоречие сред биологичните родители и записаните в актовете, акцентира тя. Децата са разменени в действителност и в този случай няма да се водят искове, само че е допустимо да възникне спор, тъй като някой от родителите може да няма доверие на някои текстове “, разяснява юристът.

Тя счита, че при изискване, че не са нужни искове, могат да се употребяват по-бързи механизми. „ Надявам се, че органите на правосъдната власт ще работят по-бързо и в границите на досъдебното произвеждане експертизите ще открият обстоятелствата “, сподели Мария Шаркова.

Според нея е обикновено фамилиите на разменените бебета да потърсят връзка между тях и да имат естествени връзки. „ Тази неточност е реалност, оттук насетне би трябвало да се откри пътя “, безапелационна е адв. Шаркова.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР