Ако търсите лесна и вкусна рецепта за приготвяне у дома,

...
Ако търсите лесна и вкусна рецепта за приготвяне у дома,
Коментари Харесай

Torta Paradiso – топяща се в устата класика от слънчева Италия

Ако търсите лесна и вкусна рецепта за подготвяне вкъщи, то тази обичайната италианска Torta Paradiso е тъкмо за вас. Пренесете се в слънчева Италия с тази композиция от пресни яйца, масло и брашно, съчетани с ароматите на  цитруси и бурбонска ванилия. Тя е лека и въздушна като текстура, а усетът ѝ ще ви стане обичан, в случай че сте фенове на пандишпана.

" Тази торта е парадайс! “ ( “Questa Torta è un Paradiso! ”) това е възкликнала благородничката, която е дала името на сладкиша. За рецептата се твърди, че е от ломбардски генезис и евентуално е дело на духовник от манастира и светилището на Certosa di Pavia в Италия. Със сигурност обаче знаем, че за пръв път тя е записана през 1878 година, сладкарят Енрико Вигони по поръчка на маркиз Кузани Висконти.
    View this post on Instagram           
A post shared by Paola&Alessia (@mammachepiatti)

Този десерт се е трансформирал в знак на град Павия и класика измежду италианските сладкиши. Torta Paradiso (други имена Torta Del Paraiso и Torta Paraiso) даже печели премия в Рим през 1888 година и има огромен триумф на Международното ревю в Милано през 1906 година

Интересното е, че в предишното, а и в този момент, обичайният сладкиш постоянно се подготвя без помощта на електрически миксер, а единствено с дървена лъжица или шпатула, с цел да се вкара въздух в тестото и да се получи пухкавата и топяща се в устата текстура.

 Необходими артикули

115 г краве масло (на стайна температура)

100 г пудра захар

80 г брашно

70 г нишесте

1 яйце

3 жълтъка

кората на 1 лимон, ванилия, бакпулвер, 1/2 щипка сол

                            Начин на подготвяне:

Загрейте фурната на 180С.

В дълбока купа разбийте мекото краве масло с пудрата захар на бухнал крем. Прибавете един по един жълтъците, като го разбивате добре и най-после цялото яйце.

Смесете брашното, нишестето, бакпулвера и солта. Пресейте ги и по-малко на части ги прибавете към яйчената примес като бъркате леко от самото начало. На финала прибавете кората от лимон и ванилията.

Намажете с масло форма за печене с диаметър 18-20 см. И я поръсете с брашно.

Печете към 30-35 минути. Проверете с съчка дали сладкишът е изпечен, в случай че клечката е суха, значи е подготвен.

Охладете на решетка и поръсете с пудра захар.
    View this post on Instagram           
A post shared by Pasticceria Baunilha (@pasticceria_baunilha)

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР