Ако сте ценители на сутрешното кафе, денят ви може да

...
Ако сте ценители на сутрешното кафе, денят ви може да
Коментари Харесай

Кафе всеки ден снижава риска от смърт с 15 процента

Ако сте ценители на утринното кафе, денят ви може да стартира още по-приятно, откакто разберете резултатите от последното огромно проучване върху потреблението на ароматната кофеинова напитка.

Учени от Националния онкологичен център на Япония, изследвали връзката сред ежедневната консумация на кафе и продължителността на живота. Изследването е обхванало над 90 000 души на възраст сред 40 и 69 години. Участниците трябвало да отговорят на въпроси, свързани с честата им консумация на кафе.

Резултатите посочили, че при тези, които всекидневно изпиват една-две чашки кафе, рискът от гибел в близко бъдеще се намалява. Тоест, постоянното пиянство на кафе снижава с над 15 % риска от преждевременна гибел или в резултат на заболяване.

Това обаче напълно не е първото изследване, което потвърждава тази доктрина. Националният онкологичен институт в Съединени американски щати също е достигнал до тези позитивни резултати.

Според екипа на доктор Нийл Фридман колкото повече кафе употребяват хората, толкоз по-малка е вероятността да починат от сърдечно или дихателно заболяване, инсулт, пострадване, случай, диабет и даже болест. Въпреки че кафето съдържа кофеин, който може краткотрайно да усили сърдечната периодичност и кръвното налягане при някои хора, то има и други съединения и антиоксиданти, които повлияват удобно на здравето.

 Кофеин

Участниците на възраст сред 50 и 71 години били следени 12 години. Д-р Фридман споделя, че главната спънка пред пиещите кафе, които желаят да усилят продължителността на живота си, е пушенето.

Всеизвестно било, че с кафето върви и цигара, а пушачите ядели повече алено месо и по-малко плодове и зеленчуци, спортували по-рядко и пиели повече алкохол – с други думи – подвластни на всички нездравословни привички, влошаващи здравословно положение.

Продължителността на живота обаче не е единственото положително нещо, с което феновете на енергизиращата напитка се снабдяват, отпивайки утринното си кафе.

Кофеинът изостря и забързва реакциите. Изпиването на една чаша кафе заран ви прави по-адекватни, по-мислещи и способни да решавате елементарни задания. Това е по този начин, тъй като кофеинът подтиква тези елементи на мозъка, които са виновни за позитивните ни страсти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР