Ако сте решили да се сдобиете с домашен любимец и

...
Ако сте решили да се сдобиете с домашен любимец и
Коментари Харесай

Прочетете това преди да си вземете бебе кученце от развъдник

Ако сте решили да се сдобиете с домакински любим и не желаете да осиновите кученце от подслон, а да се сдобиете с породисто кутренце от разплодник е значимо да знаете няколко неща.

Най-подходящата възраст за взимане у дома и обособяване от майката на дребното кутре е към 40-50ти ден. Тогава животното ще е почнало да се зарежда с подобаващи пастети и мусове " puppy ", може даже да му се предлага накисната в хладка вода и размекната бебешка гранула. То към момента бозае, само че с помощта на зареждането с купена храна, преходът и адаптирането към новото меню няма да е толкоз внезапен и неподходящ за коремчето.

Важно е да се означи, че интервалът сред 40-ти и 50-ти ден е най-подходящ за слагане на първата ваксина. Това значи, че стопанинът на майката и кучилото би трябвало да се е погрижил кученцата да са прегледани от ветеринарен доктор, да са обезпаразитени против глисти, нормално това става с пастичка или сироп и може да се случи още на 25-тия ден след раждането, да имат интернационален пасторт с неповторим идентификационен номер и да е сложена първата ваксина. Кученцето е крепко, обезпаразитено и е стартирана съответна имунизационна скица – това е верният метод то да се съобщи на новите стопани.

В България е наложително всяко домашно куче да има интернационален паспорт с неповторим идентификационен номер и да бъде чипирано, като чипът още веднъж носи неповторим номер. Когато ветеринарен доктор " прочете " “ чипът на кучето с елекронен читател, на екранчето не се изписват данните на стопаните и някаква съответна информация, обвързвана с тях, а единствено номерът на чипа. От там нататък всеки практикуващ ветеринарен доктор, който има достъп до Единния информативен портал на БАБХ, ревизира благодарение на въпросния номер данните на животното и данните на притежателите в системата.

Ако чипът и паспортът са регистрирани, в уеб страницата излизат имената на притежателите, адреса и телефона им, ЕГН. Информацията за животното вкючва възраст, имунизационна скица и от кого е направена, дали е кастрирано или не. Всички тези данни са предоставени от притежателите на животното, като за задачата се попълня бланка дружно с ветеринарния доктор, подписва се от притежателя, че дава данните непринудено и е склонен да се употребяват за към този момент описаната цел – регистрация на животното му в системата.

Порталът е публичен за всички ветеринални лекари и всеки практикучващ с достъп до него може да ревизира по кое време и на чие име е вписано обещано животно. Това е извънредно потребно за оформяне на документи преди път на животното, за уточнаване на неразбираеми условия около живота му, в случай че е взето от подслон и не се знае дали е имунизирано или кастрирано да вземем за пример. Ако животното се загуби и бъде открито от човек, който го заведе във ветеринарен кабинет, то лекарят незабавно би " прочел " с електронния читател номера на чипа и би ревизирал дали е регистриран, с цел да се свърже със стопаните. В този смисъл Информационната система е в помощ и на притежателите, и на ветеринарния доктор.

По-големите развъдници, изключително тези, които оферират животните си зад границите на страната си, както и някои от тях в България, и по-отговорните стопани на животните, употребявани за разплод, слагат чипове на бебетата кученца в кучилото. Това икономисва разноски на новия притежател, а и е поръчител за отношението на продавача и отговорността му към развъдната активност.

При това състояние новият собственик просто би трябвало да попълни бланката и информацията в системата да се възобнови от ветеринарния доктор на кученцето. За страдание, обаче практиката демонстрира, че в България това кученцето да излезе от развъдника със стартирана имунизационна скица, интернационален паспорт и чип, е подценявана процедура. Много постоянно новите притежатели не знаят защо би трябвало да внимават, а търговците се възползват в цялостна мощ от този факт. Ето за какво е от извънредно значение бъдещите стопани да се осведомят преди огромната крачка, да проучат мястото, от което желаят да вземат кученце.

След като е взето у дома, кученцето се приспособява и следи от стопаните приблизително 10-14 дни. През този интервал се следи за клинична демонстрация на някое заболяване, тъй като при взимането му от развъдника, е допустимо то да е в инкубационен интервал. Обикновено интервалът на началната имунизационна скица е сложен и тежък за притежателите. Кученцето не би трябвало да излиза на открито, да контактува с други животни, да има допир с обувките в коридора. Това е значимо, тъй като имунитетът му през този интервал е слаб и нерешителен, всеки контакт с външната среда е причина за заразяване с неприятни инфекциони заболявания или пък опаразитяване с външни и вътрешни паразити, написа " Пулс.бг ".

Втората ваксина може да се сложи най-рано 14 дни след първата, в случай че положението на животното го разрешава. Стандартът е паузата сред имунизациите да е 21 дни (3 седмици), тъй че избързването се подхваща единствено при нужни условия и гледище на притежателите. Третата имунизация е общоприетоо 21 дни (3 седмици след втората). Отново е допустимо пришпорване на имунитета и слагането ѝ 2 седмици след втората, само че с оглед нужда.

Първата разходка на дребното кученце се подхваща 10 до 14 дни след приключването на имунизационната скица.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР