Ако сте неомъжена жена, надхвърлила 25 години, и ви е

...
Ако сте неомъжена жена, надхвърлила 25 години, и ви е
Коментари Харесай

Ако сте мома, скрийте първия залък от питката на Бъдни вечер

Ако сте неомъжена жена, надхвърлила 25 години, и ви е писнало близки, другари, познати и непознати да ви подпитват непрестанно няма ли към този момент да се задомявате, отговорете им, че ще разберете на Бъдни вечер (24 декември).

Дори и да намирате всичко това за бабини деветини, а и да мислите, че не е работа на познати и непознати дали изобщо ще се омъжите, въпреки всичко можете да ревизирате ориста си в навечерието на Коледа.

Достатъчно е на Бъдни вечер да съумеете да скриете първия си залък от питката за Бъдни вечер, тъй че никой от останалите на масата да не ви види. След това сложете хапката под възглавницата си и съгласно вярването през нощта би трябвало да сънувате лицето на вашия принц, в случай че ви е писано през идната година да минете под венчило.

Ако пък с принц или без принц сте решили да си родите детенце, от Игнажден (20 декември) до Коледа (25-и) младите и нераждали дами не работят, с цел да раждат по-леко. Не е зле да знаете, че на Бъдни вечер нераждалите не би трябвало да хващат остри предмети, с цел да не провокират злото.

От Игнажден стартират Коледните и Новогодишни празници. Според поверието идната година ще е такава, какъвто е бил първият непознат човек, прекрачил прага ни на самия празник - състоятелен, безпаричен, прекрасен, радостен и ухилен, или намусен и саможивец. Затова Игнажден се назовава още полазване.

Вярва се, че на Игнажден са почнали родилните страдания на Богородица, по тази причина старите хора назовават дните до Коледа " мъчници ".

 Кръст

Дните сред Коледа и Йордановден (6 януари) пък се назовават Мръсни дни. Това е времето на родилните страдания на св. Богородица, раждането на Христос и кръщаването му. Тук се преплита националното християнство с обичайните езически вярвания на българите.

Хората вярвали, че през този интервал от годината нощем излизат и бродят караконджоли, върколаци, таласъми, вампири, зли сили и заболявания...

Мръсните дни се считали за изключително рисков интервал и доста строго се спазвали възбраните за работа и труд в къщата: пране, сушене на облекла, миене на глава и ресане, предене на вълна, не се излизало след залез слънце, не се изхвърляла пепел от огнището и така нататък

Затова през тези дни дамите се въздържали да вървят на работа. За предотвратяване от злите демони всеки носел в облеклата си чесън... По вратите окачвали клони от глог и хвойна.

Мръсните дни приключват по Йордановден, когато попът хвърля кръста в реката и млади и остарели се хвърлят във водата да го вадят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР