Ако сте млад животновъд, тогава със сигурност се вълнувате от

...
Ако сте млад животновъд, тогава със сигурност се вълнувате от
Коментари Харесай

Съвети за безпроблемно отбиване на прасетата

Ако сте млад животновъд, тогава сигурно се вълнувате от тематиката във връзка с вярното отблъскване на прасенцата и по какъв начин би трябвало да действате в този миг със селскостопанските животни. Като цяло и тук си има някои хитрини, които е добре да знаете, с цел да не се стигне до болести при прасетата.

Съвети за безпроблемно отблъскване на прасетата

Малките прасенца изпитват същински стрес, откакто започнете да ги отбивате от майката. В разследване на това те могат да изгубят апетита си и даже да се разболеят, в случай че не действате деликатно.

Именно по тази причина следва да методите последователно към процеса на отбиването на прасенцата от майката. Към този стадий можем да прибавим двете съществени етапи, а точно бавното въвеждане на сухата храна, както и последователното ограничение на общуването на прасенцата с майката.

1. Още на 3-я ден след раждането на прасенцата следва да им дадете малко преварена вода;

2. На петия ден се вкарва постепенно и последователно вареното краве мляко в хранителния режим;

3. Започвайки от 7 ден след раждането им на бебетата стартира да се дава гъста овесена каша, която се сварява в мляко или вода;

4. На 10-я ден в храната на прасенцата се вкарва малко количество сено, което е наложително нарязано на дребни порции;

5. Две или три седмици след раждането им те към този момент последователно се отбиват и минават на храната, с която се хранят възрастните свине, а точно корените и сочната трева. Важно е това да става доста последователно, а не внезапно.

Имайте поради, че по време на отбиването на прасенцата те би трябвало да се хранят и с млякото от свинята майка. То е богати освен на редица витамини и минерали, само че и по този начин скъпите имуноглобулини, които се грижат за мощната имунна система на потомството.

Фермерите с опит знаят, че след отбиването прасенцата постоянно са придирчиви и не желаят да ядат грубата храна. Именно по тази причина при храненето им с майчиното мляко може да се прибавят по този начин наречените ароматни масла, като по този начин майчината кърма придобива съответната миризма. Бебетата привикват с нея и откакто бъдат отнети от майката, тези масла се прибавят и към фуражите им. Така отбиването минава доста по-лесно, както за самото животно, по този начин и за животновъдите.

И по този начин, откакто рационът им стане много разнороден, то значи е пристигнал моментът да се извърши окончателното отблъскване на животно от майчиното мляко. За да е оптимално елементарно това, то се прави в няколко стадия:

1. Постепенно свинята майка минава на диетична храна, а също по този начин се лимитира приемът на вода;

2. Свинята се отделя от дребните, като те се водят при нея единствено, когато се храня;

3. Броят на храненията от майката последователно се понижава в продължение на няколко дни, а точно от 6 на 1.

 Отбити свине

Имайте поради, че в този интервал е доста значимо да се прави постоянно диагностика на вимето на свинята, с цел да се избегне риска от развиване на мастит при животните. След като прасенцата са се отбили дефинитивно от майчиното мляко, то те минават на 5-степенно хранене дневно. Важно е храната им да е свежа и смляна първоначално, защото храносмилателната им система е много уязвима. Така се минимизира риска от чревни инфекции, като рациона им би трябвало да включва:

- 20% прясна сочна трева;

- 70% концентрати;

- 5% скотски продукти;

- 5% смляно зърно.

Спазвайки тези препоръки и насоки, ще ви е много по-лесно да отбиете дребните от майка им. Освен това този развой ще е оптимално щадящ за тях и по този начин прасетата няма да се травмират. Що се отнася до това по кое време би трябвало дефинитивно да приключите с отбиването, то това е строго самостоятелно и всеки фермер самичък би трябвало да реши. Оптималният вид е това да стане в интервала сред първия и втория месец, като по-ранното отблъскване на прасенцата може да докара до проблеми със здравето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР