Ако сте любители на изкуството със социално значими послания и

...
Ако сте любители на изкуството със социално значими послания и
Коментари Харесай

Конкурс за социално ангажирано изкуство Граждански будилник 2019

Ако сте фенове на изкуството със обществено значими послания и се вълнувате от тематиките на гражданското общество – предизвикайте се и участвайте в състезанието на събуждащите актьори ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК на Български център за нестопанско право .
 Пролетната обучителна стратегия за Неправителствени организации  Поетът и драматург Стефан Иванов: Адът е на един нечовек разстояние  Базарът на обществените предприятия – когато дребното е доста, а хората се извисяват  Марин Бодаков: Стремежът към истината, с всичките му демони, подсигурява доверието на читателя
До 26 май 2019 може да изпратите свои авторски фотографии, илюстрации или текстове , които описват за:

>> въздействаща мощ на гражданското сдружаване за общи дела,
>> силата на митингите и хората в тях,
>> смисъла от свободата на словото и битката за нея.

Творбите могат да стъпват на действителни случки и събития или да отразяват персоналното ви отношение като създатели към значимостта на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото за всички нас.

Кой е уредникът?
Конкурсът се осъществя за втора поредна година от Български център за нестопанско право (БЦНП), който работи за възстановяване на средата за развиване на гражданското общество и повишение на гражданската просвета и потенциал на Неправителствени организации. Инициативата е въодушевена от взаимната работа на БЦНП с интернационалната платформа за обществено ангажирано изкуство Fine Acts през 2018, когато е и първото издание на състезанието, с цел да поддържа младите актьори с будно гражданско схващане.

Кой може да взе участие?
В състезанието могат да вземат участие създатели, включително студенти и възпитаници, без ограничавания за възраст или опит. Приемат се работи на одобрени създатели, както и се окуражава кандидатстването на актьори, които са при започване на своята креативна кариера. Не е наложително участниците да имат професионален креативен опит или техни произведения да са били излагани или оповестени.

Кои са категориите в състезанието?
Категориите са три: „ Фотография “, „ Илюстрация “ и „ Текст “. Всеки създател може да взе участие с до 5 свои произведения в една или допълнително категории. Няма условие творбите да са основани особено за състезанието.

Какви са премиите?
Най-интересните и въздействащи произведения ще бъдат удостоени с парична премия от 250 лева за първо място във всяка категория и алегорични награди за останалите отличени. По-широката селекция творби ще бъдат включени в специфична галерия и обществено показани през юли 2019 в Къщата на гражданските организации и Зона 21 в София.

Кой ще прави оценка творбите?
Творбите ще бъдат прегледани и оценени от жури от изтъкнати експерти в съответната категория:
 
Жури в категория „ Фотография “:

Веселина Николаева – наративен фотограф, приключва документална снимка в Академията по изкуства в Утрехт Холандия, тематиките ѝ са постоянно със обществена значителност, с което показва своята позиция на създател и цивилен дейна персона.
Мирослав Маринов – фотограф, съосновател на Софийска фотографска школа; един от вдъхновителите на " Аз мога - тук и в този момент ".
Христина Ташева – фотограф, концептуален актьор, посредством творчеството си показва дейна гражданска позиция, като част от фотокнигите ѝ третират тематики като миграция и национална еднаквост.

Жури в категория „ Илюстрация “:

Велина Мавродинова – графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и креативен шеф на студио Enthusiasm.
Розалина Буркова - образен актьор, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като Human Rights Watch, Ultra Music, Polyvinyl Records, Gucci, както и за разнообразни обществени дела и планове с фокус върху правата на дамите, битката против половите стандарти и насилието над дами.
Николай Димчевски – художник, от 2005 година се занимава с живопис и има осъществени над 15 изложби; взел участие е в голям брой пърформанси, пленери, музикални планове.
Минчо Тодоров – художник и ваятел, приключил Националната художествена академия в София със специализация „ Скулптура – форма и придвижване “.

Жури в категория „ Текст “:

Марин Бодаков - книжовен редактор на вестник К. и учител по журналистически жанрове, журналистика и рецензия в СУ „ Св. Климент Охридски “.
Стефан Иванов – стихотворец, драматург, притежател на „ Икар “ за най-хубаво зрелище за пиесата „ Медея – майка ми “ (2013 г.) и номинация за  „ Икар “ (2014 г.) за драматургия на пиесата „ Между празниците “.
Силвия Чолева – радиожурналист, виновен редактор на редакция „ Култура “ и водеща на предаването „ Артефир “ на стратегия „ Христо Ботев “ по БНР, написа лирика, фрагменти, литературна рецензия.
Зарина Василева – публицист в OFFMedia, докторант в СУ „ Св. Климент Охридски “ с проучване за успеваемостта при реализирането на обществените дела в онлайн среда.

Изпращане на творбите
Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат онлайн на имейл: [email protected], лице за контакт – Айлин Юмерова.

Към авторските творби претендентите показват категория, заглавие и малко изложение на креативната идея/замисъл (не по-дълго от 1 страница). Кандидатите показват и две имена, имейл и телефон връзка.

Краен период за кандидатстване - до 26 май 2019 година , в това число

За повече информация - посетете уеб страницата на БЦНП www.bcnl.org  и Фейсбук събитието Конкурс „ Граждански будилник “ 2019.

Конкурсът се осъществя в границите на план „ ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – децата творят права “, изпълняван от Български център за нестопанско право. Проектът e финансиран от Програма „ Култура ” на Столична община за 2019 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР