Ако сте любители на чая, то знаете, че няма нищо

...
Ако сте любители на чая, то знаете, че няма нищо
Коментари Харесай

Най-популярните чайове в света

Ако сте фенове на чая, то знаете, че няма нищо по-хубаво от това да отпиете от успокояваща, топла чаша чай. Освен че обезпечават релаксация, другите типове чайове оказват помощ за изостряне на мозъка, повишение на енергийните равнища, усмиряване на тялото, възстановяване на съня, повишение на имунитета и подкрепяне на храносмилането. Изборът и желанията към чая са субективни, само че множеството фенове на чая обичат да пробват разнообразни типове насипни чайове.

Консумирани по целия свят, големият брой налични типове може да бъде както замайващ, по този начин и замайващ на моменти. Ето някои от най-популярните типове чай по света.

Hōjicha -

Hōjicha е тип японски зелен чай. Той се подготвя от зелен чай банча или сенча, който се изпича на висока температура. Вместо типичния зелен чай и растителен мирис, hōjicha нормално има нотки, напомнящи на кафе, какао и карамел.

Зелен чай -

Зеленият чай е неоксидиран чай, който се характеризира с яркозелен цвят и свежи тревисти нотки. Той се създава от чаените листа на вечнозеления чаен шубрак Camellia sinensis. В днешно време се оферират няколко разновидности на зеления чай, като също така те постоянно се ароматизират в допълнение или се употребяват в смеси.

Ройбос -

Отглеждан извънредно в Южна Африка, чаят от ройбос се употребява от епохи в планинския район Седерберг. Богат на антиоксиданти, той се подготвя от листата на Aspalathus linearis.

Цейлонски черен чай -

Цейлонският чай е наименованието на чая, създаван в Шри Ланка (предишното име на страната е Цейлон). Най-добрите мостри на цейлонския черен чай произлизат от чаени плантации, ситуирани на по-висока надморска височина, което им придава богат и комплициран усет.

Pu erh -

Pu erh, прочут още като отлежал или винтидж чай, се създава извънредно в провинция Юнан в Китай. Съществуват две съществени разновидности: недопечен, неферментирал pu erh, именуван pu erh sheng, и зрял, ферментирал pu erh, именуван pu erh shu. Суровият вид има доста пресен, растителен усет, до момента в който зрелият има мек, земен усет, реализиран посредством процеса на ферментация.

Дарджилинг -

Наречен на индийския град Дарджилинг, център на развъждането на бенгалски чай, този чай е прочут с неповторимия си плодов мирис и усет, наподобяващ мускат.

Оолонг -

Попадащ някъде сред черния и зеления чай, оолонгът е полуокислен чай, който може да варира според от типа на листата, степента на окисляване, цвета и степента на изпичане. Ароматите му постоянно включват нотки на пъпеш, кайсия или орхидеи.

Черен чай -

Произхождащ от Китай, черният чай се отличава от другите сортове чай поради мощното окисляване. При този развой чаените листа на растението Camellia sinensis получават присъщия си мрачен цвят и се появяват землисти нотки. Когато се запари, черният чай нормално има характерен кехлибарен или кафеникав нюанс и по-силни усети и аромати. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР