Ако сте били в Гърция, но не сте опитали сувлаки

...
Ако сте били в Гърция, но не сте опитали сувлаки
Коментари Харесай

Апетитно гръцко сувлаки: какви подправки да изберем и как да го приготвим

Ако сте били в Гърция, само че не сте пробвали сувлаки – значи не сте съумели да се докоснете до най-традиционната рецепта от гръцката кухня. Не минава празненство или колекция, без на масата да участва това ядене.

Какво в действителност съставлява? Това е гръцко шишче, което в най-опростения обичаен вид се състои единствено от късчета месо, подредени на дървен или железен шиш. Все отново разновидносттите на сувлаки със зеленчуци сред месото са не по-малко вкусни и апетитни.

Какъв тъкмо тип сувлаки – със или без зеленчуци, ще си приготвите, зависи от вашия усет. Добре е, в случай че сте решили да се придържате към гръцките обичаи, да употребявате свинско месо.

 сувлаки храна вечеря вкусно барбекю iStock

Изберете нежни късчета от горната част на предния бут. Възможно е да ползвате пилешко или агнешко, само че помнете – същинските сувлакита се вършат от свинско месо. Нарежете на късчета – междинни по величина и във формата на кубчета.

Овкусете със сол, зехтин, черен пипер, риган и наредете месните части на шишчетата. Ако сте избрали да добавите зеленчуци във вашето сувлаки, редувайте късче месо с късче зарзават. Най-често за задачата в Гърция се употребяват нарязани чушки и лук, а от време на време още домат и тиквичка.

 сувлаки храна вечеря вкусно барбекю iStock

Следват два разновидността – да поставите незабавно шишчето да се пече или да го накиснете през нощта в марината . В първия случай ще се наслаждавате единствено на усета и аромата на месото и подправките. Във втория случай ще получите по-крехки шишчета, обогатени от съставките на маринатата. Ако не знаете какво да изберете, просто пробвайте и двата разновидността.

В случай че решите да мариновате вашите шишчета сувлаки, направете марината от зехтин, лимон, чесън, лук, риган, сол, черен пипер, бяло вино, розмарин, мащерка. Това са най-подходящите съставни елементи на една марината за сувлаки. Ако не харесвате някоя от съставките, просто не я слагайте. Добре е месото да престои накиснато най-малко няколко часа, а най-добре цяла нощ.

 сувлаки храна вечеря вкусно барбекю iStock
 image2_16x9.png Писмото на един учебен шеф, което ще допре и най-строгите родители На фокус
Финалният миг в приготвянето на сувлаки е печенето. Той освен, че не е без значение по какъв начин ще се случи, а е извънредно значим. Най-добрият избор е да опечете шишчетата на дървени въглища. Вкусът е несравним.

Също отличен вид са всички типове барбекюта. Най-неподходяща е електрическата скара или тиган. По-добре не избирайте тези разновидности, в случай че желаете да получите обичаен гръцки усет на сувлаки.

Добър вкус и „ я мехлем “, както се споделя в прилежаща Гърция!
 10 свежи летни предписания за вечеря  10 свежи летни предписания за вечеря  10 свежи летни предписания за вечеря  10 свежи летни предписания за вечеря
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР