Ако собствениците на лифтови съоръжения на Витоша не ги възстановят,

...
Ако собствениците на лифтови съоръжения на Витоша не ги възстановят,
Коментари Харесай

Фандъкова: Собствениците на лифтове на Витоша да ги възстановят, за да не си ги вземе общината

Ако притежателите на лифтови уреди на Витоша не ги възстановят, тогава Общината ще си влезе в правото да се погрижи за тях. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция за запазването на купата „ Европейска столица на спорта “ и представянето на програмата от спортни прояви на фондация „ София – Европейска столица на спорта “ за 2019 година

„ Възложих на основния проектант и Дирекция „ Контрол по строителство “ да обследват положението на най-много спрените лифтове. Очаквам резултатите от тази инспекция, тъй като изрично съм споделила на сътрудниците да възложат възобновяване на притежателите. Ако те не ги възстановят, тогава Общината ще си влезе в правото и ролята да се погрижи за това, което към този момент няма да е благосъстоятелност на приватизаторите. След привършване на инспекцията притежателите ще получат наставления или да възстановят лифтовите уреди, или да ги съборят за лична сметка “, предизвести Фандъкова.

Председателят на СОС Елен Герджиков също разяснява тематиката: „ Лифтовете не са благосъстоятелност на Столична Община за жалост. Ние не един път сме говорили на тази тематика. Всички сте осведомени по какъв начин се е случила въпросната приватизация и по какъв начин тези лифтове са излезли от патримониума на Столична Община и изобщо от системата на градския превоз. Би било хубаво, в случай че са вътре, само че не са. Очевидно има някакви справедливи и субективни фактори, които пречат на притежателя да обнови оборудванията. Той се оправдава със законови процедури, с несъгласия с НПО-та и екологични организации. Ние организирахме доста диалози с тях, само че за жалост до тук са ни опциите “, сподели още той.

„ Оттук насетне би трябвало да се мисли за напълно нови решения, в случай че не се реши въпроса със съществуващите уреди. Има концепция за изменение на проекта за ръководството на Витоша. Едно такова изменение, което да разреши само и единствено реконструкцията на тези лифтови уреди в границите на техните трасета без разширение и създаване на нови уреди би могло да стане, само че би трябвало да се мине съответната процедура през Министерски съвет и най-много през Министерство на околната среда и водите. На всички ни е ясно, че лифтовите уреди във Витоша са в окаяно положение и би трябвало да се обновят “, добави Герджиков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР