Ако си мислите, че пазарът на мобилни телефони е голям,

...
Ако си мислите, че пазарът на мобилни телефони е голям,
Коментари Харесай

Защо опаковането се оказва задача с повишена трудност за хуманоидните роботи

Ако си мислите, че пазарът на мобилни телефони е огромен, или пък този на парцели или коли, то почакайте идващите десетилетия. На фона на това, което се задава, всички те ще наподобяват като джуджета. Думите са на основния изпълнителен шеф на Sanctuary AI – Джорди Роуз.

Компанията, основана във Ванкувър, Канада, създава хуманоиден робот, наименуван Phoenix. Когато бъде приключен, той ще схваща какво желаеме да направи, ще схваща по какъв начин е организиран светът и предметите в него, ще има и уменията да извършва нашите команди.

„ Стремим се към най-големия пазар, който в миналото е съществувал в историята на бизнеса и технологиите – пазарът на труда. Това са всички неща, които желаеме някой да свърши “, споделя Роуз.

Все отново добавя, че до такава степен „ има дълъг път, който би трябвало да извървим “.

Той не се ангажира с прогноза след какъв брой време в къщата ви може да има робот, който да пере или да почиства банята, само че съгласно други в бранша това може да стане действителност в границите на 10 години, написа BBC.

Десетки други компании по света работят върху технологията. Може би най-известната измежду тях е Tesla, компанията за електрически коли на Илон Мъск.

Тя Optimus, който съгласно Мъск може да стане подготвен за продажби до няколко години.

Не знаем дали това в действителност ще се случи, само че сигурно можем да кажем, че с напредъка на изкуствения разсъдък, развиването на хуманоидните роботи се форсира.

„ Десет години са цяла безкрайност по отношение на темпото, с което се развива технологията. Всеки месец има нови фундаментални разработки в света на AI, “ споделя Роуз, който има опит в теоретичната физика.

В последната година представянето на мощната версия на ChatGPT и способността му да генерира обвързван текст, провокира голям интерес и увеличи вложенията в развиването на AI технологията.

Разработването на изкуствен интелект, който да разреши на робот да извършва съответни задания, обаче се оказва надалеч по-сложна задача.

За разлика от ChatGPT и съперниците му, хуманоидните роботи би трябвало да се движат в пространството и за задачата би трябвало да схващат по какъв начин работи светът към тях.

Задачи, които са лесни за осъществяване за множеството хора, в действителност съставляват голямо предизвикателство за хуманоидните роботи.

Пример за това е тестов план, в който роботът Phoenix би трябвало да сгъне и опакова облекла в найлонови торбички.

„ Торбичките са по едно и също време меки и тънки, транспарантни са и имат отвор. Задачата включва голям брой комплицирани процеси в роботизираната система, ръководена от AI “

Именно поради сходни предизикателства, Sanctuary създава система, посредством която образова Phoenix по какъв начин да се оправя със характерни задания като пакетирането.

В партньорстео с друга компания тя ще снима по какъв начин се прави дадена задача и по-късно ще цифровизира целия развой.

Събраните данни ще се употребяват за основаването на виртуална среда, в която ще бъдат пресъздадени обектите, ще се симулират и резултатите на гравитацията и съпротивлението върху обектите.

След това изкуственият разсъдък ще може да практикува задачата в тази виртуална среда. Може да има милион опита и когато разработчиците считат, че AI е овладял събитието във виртуалния свят, ще му бъде разрешено да опита във физическия свят.

По този метод Phoenix към този момент е подготвен да извършва към 20 разнообразни функции.

Джорди Роуз вижда това като опция за хуманоидните роботи да овладеят характерни умения, от които бизнесът има потребност.

Едно от най-големите провокации е да се даде на робота чувство за досег, тъй че машината да знае какъв брой напън да приложи върху даден обект.

А щом пакетирането в найлонови торби се оказва толкоз тежка за машините задача, хуманоидните роботи като че ли към този момент не наподобяват толкоз страшни, колкото някои от холивудските им събратя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР