Ако ще се взима концесията, направо да се национализира цялата

...
Ако ще се взима концесията, направо да се национализира цялата
Коментари Харесай

Куюмджиев: Могат да ни осъдят за стотици милиони, историята с Росенец е абсурдна

Ако ще се взима концесията, напряко да се национализира цялата рафинерия или да се приложи челният немски опит, когато се експроприираха всичките активи на " Газпром Германия “. Само че това и отнемането на концесията, и възможната реквизиция, биха довели сигурно до каузи. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " енергийният специалист Явор Куюмджиев, като посочи, че цялата история е неуместна.

" Газпром Германия “ беше благосъстоятелност непосредствено на " Газпром “, до момента в който " Лукойл Нефтохим Бургас “ АД е благосъстоятелност на швейцарска компания. Между България и Швейцария има подписан контракт за отбрана на вложенията и аз единствено мога да си показва за какъв брой стотици милиони ще ни осъдят ", изясни специалистът.

Той означи, че вносителите на това предложение популяризират противоречиви изказвания: " Само с една единствена задача – че тъкмо тази концесия навръх този притежател би трябвало да бъде отнета. Както споделиха те, с задачата да не се подтиква държавното управление на Путин да продължава експанзията си в Украйна. Ама всичките тези изказвания са доста противоречиви. Първо, няма никакви доказателства, нито концепция - по какъв начин ще вкараш танкер контрабанда през пристанището? Там има митница, там има граничари, български, не на " Лукойл “. Второ, българската рафинерия е благосъстоятелност на компания, която се назовава " Лукойл Нефтохим Бургас “ АД. Тази компания е благосъстоятелност на компанията " Литаско “, която е швейцарска компания. Швейцарската компания " Литаско “ е благосъстоятелност на нидерландска компания. Да, краният притежател по веригата е " Лукойл Русия “, единствено че и " Лукойл Русия “ не е държавна компания, съветска, тя е частна. Да, съветската страна има някакви дялове в нея, само че разпределението на дивиденти по цялата верига, в случай че има такова, до съветското държавно управление доближават някакви минимални пари предвид на всички останали пари, които се получават да вземем за пример от продажбата на газ на Германия. Но Германия не се отхвърля да си купува газ от Русия. 

По думите му макар многото политически мнения и казаното от президента, всички споделят отчасти истината за концесията на " Лукойл " на пристанище " Росенец ": " Г-н Борисов, като споделя, че концесията е дадена от държавното управление на Иван Костов, е прав, тъй като първата концесия на " Росенец “ е дадена още 1997 година в действителност от държавното управление на Иван Костов. Тази идея обаче, когато изтича 2011 година, господин Борисов и неговото държавно управление дават нова концесия. Г-н Радев също е прав, тъй като 35-годишната концесия на какво съображение служебно държавно управление да я приключи? Ако беше прекратила примерно концесията на пристанище " Бургас-юг “, в случай че не се неистина, щеше ли да бъде по този начин акламирано, както в този момент го упрекват? В България има концесия на доста пристанища, както и най-големите летища в България също са дадени на концесии. Това не значи, че страната няма надзор или е изгубила собствеността си. Това значи, че непознат или български вложител оперира въпросната инфраструктура, като заплаща концесионни такси. Това е напълно естествена процедура на всички места по света. Пак споделям, с изключение на пристанище " Росенец “, има още няколко пристанища, които са дадени на концесия. Така че прекратяването на концесията не считам, че е редно ", разяснява Куюмджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР