„Ако се запазят нивата на алтернативните нива на горивата (мазут

...
„Ако се запазят нивата на алтернативните нива на горивата (мазут
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов допусна намаление на цената на природния газ от 1 април


„ Ако се запазят равнищата на различните равнища на горивата (мазут и газьол) изцяло е допустимо „ Булгаргаз “ да изиска понижаване на цената на природния газ от 1 април. Вероятността е огромна “. Това заяви пред публицисти изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов след съвещанието на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) в границите на което бе прегледано предлагането на публичния снабдител за нарастване на цената на синьото гориво с 3,5 % за първото тримесечие на 2019 година, по отношение на последното на актуалната 2018 година

Той обаче не се ангажира с %, защото по думите му „ е прекомерно рано “. Условието е цената на мазута и газьола да се запазят на сегашните равнища. Само за месец, уточни той, цената на петрола спадна от над 70 $ за барел под 60 $ за барел, което е добре за всички нас. Клиентите, с които „ Булгаргаз “ има контракт сигурно ще закупуват газа на по-ниска цена, сподели той.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ посочи също по този начин, че формалното известие на Европейска комисия за глобата от 77 млн. евро към този момент е пристигнала в сдружението. „ Предстои разискване и надлежно обжалването й. В период до три месеца би трябвало да бъде заплатена санкцията, или обезпечена с банкова гаранция или с различен тип гаранция, а в период от 2 месеца и 10 дни от приемане на решението имаме опция да апелираме “, изясни Николай Павлов.
Той отхвърли да разяснява каква ще е точната сума, която сдружението ще заплати. В отговор на въпрос, че ако се реши да бъде поделена санкцията „ Булгаргаз “ би трябвало да заплати към 50 млн. лева и дали това ще затрудни заплащането на сдружението към съветските снабдители Николай Павлов сподели, че не може да разяснява този въпрос в този момент. „ Когато беседваме с другите сътрудници ще бъде решено по какъв начин да бъде осъществено заплащането “, съобщи той.

В същото време Павлов бе безапелационен, сдружението няма проблеми с финансиране на покупката на природен газ за идващия интервал. „ През последните четири години „ Булгаргаз “ обезпечава природния газ със лични средства, в това число и есенно-зимните сезони, приказвам за нагнетяване, тъй че няма съображение за терзания особено към сегашния миг. Искам да подчертая – ние си плащаме и доставките за газ и отговорностите към Национална агенция за приходите, Митници и всички останали снабдители “, сподели Николай Павлов.

Според формалните данни, разноските за закупуване на природен газ по контракта за импорт за вътрешния пазар с включени директни такси през територията на Република Румъния и за ресурси природен газ в ПГХ „ Чирен “ възлизат на над 506 млн. лева
В същото време отговорностите на топлофикационните сдружения са от порядъка на над 115 млн. лева

„ Има клиенти, които изпитват усложнение, първо, тъй като не могат да си съберат вземанията. Ако визирате топлофикационните сдружения, на които наложихме обезпечителни ограничения, сигурно имахме среща първична и като начало стартират да заплащат просрочените. До на следващия ден чакаме 12 млн. лв. от (Топлофикациите) Бургас, Враца и Плевен, като се надявам доникъде на януари месец да подготвим и подпишем съглашение, с което ще се подсигуряват паричните потоци оттук насетне против даване на съответното финансово поръчителство “, сподели изпълнителният шеф на публичния газов снабдител. Той посочи, че това към момента не значи повдигането на запор на сметките им.
„ Към момента запорите на сметките остават. В момента, в който подпишем това съглашение и се подсигурява финансовото поръчителство, запорите върху сметките на топлофикационните сдружения ще бъдат вдигнати “, ангажира се той.

„ Общо за годината равнището на събираемост на „ Булгаргаз “ е над 100 % Тоест имам поради, че си събираме настоящите плюс част от просрочените вземания. Въпросът е в зимните месеци, когато топлофикация София и другите топлофикационни сдружения имат закъснение от към месец - месец и половина в заплащанията към „ Булгаргаз “, изясни Павлов в отговор на въпрос за равнището на събираемост. В допълнение посочи, че деликатно се наблюдават както заплащанията, по този начин и потреблението от страна на топлофикация София. По думите му, „ този месец се чакат 33 млн. лева и за първото тримесечие ще заплащат по 60 млн. на месец., като всички отговорности ще бъдат погасени до 1 юли. Това е по техният график, който изплатиха към „ Булгаргаз “ публично “, изясни изпълнителният шеф на публичния газов снабдител, като изрази очакване, че оттук насетне графикът ще бъде спазван и изрази вяра, че оттук насетне БЕХ няма да се постанова да афишира поредна цесия.

Консумацията на природен газ по данни на „ Булгаргаз “ се е нараснала за последната година с към 100 млн. куб м, като би трябвало да се има поради, че най-големите консуматори в лицето на торовите фабрики са били за дълъг интервал от време в повреда.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР