Ако се загледате в ефирните облаци в небето над вас,

...
Ако се загледате в ефирните облаци в небето над вас,
Коментари Харесай

Ето колко всъщност тежи един облак

Ако се загледате в ефирните облаци в небето над вас, евентуално бихте предположили, че те са толкоз леки, колкото наподобяват. Оказва се, че това не е тъкмо по този начин. Ама по никакъв начин, написа Science Alert.

Учени пресметнаха, че междинният купест облак - оня тип, който най-вероятно виждате в небето при слънчеви дни - тежи невероятните 500 000 кг.

Как тъкмо се пресмята това?

Най-напред би трябвало да разберете, че облаците са формирани от огромно количество капки вода, което значи, че те имат някаква маса. След това пък би трябвало да изчислим какъв брой компактен е даден облак.

Учените смятат, че гъстотата на водата в един елементарен облак е към 1/2 грама вода на пространствен метър. Средният размер на един подобен облак е към един километър по дължина и има приблизителната форма на куб, тъй че е толкоз висок, колкото и необятен.

Следват няколко калкулации, а след тях идва и разбирането, че размерът е един милиард кубични метра. Умножете това по плътността и получавате към 500 000 кг.

Защо тогава тези големи и тежки облаци не падат непосредствено върху главите ни?

Преди всичко, тяхната тежест не е съсредоточена в една точка, а е разпръсната в огромна повърхнина. Освен това водните капчици са толкоз мънички, че гравитацията съвсем няма резултат върху тях. А заради кондензацията облаците в действителност се реят в небето. Тяхната компактност е по-малка от тази на сухия въздух и това ги държи високо в небето.

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР