Ако се включат повече жени в икономиката, ще има ръст

...
Ако се включат повече жени в икономиката, ще има ръст
Коментари Харесай

Международния валутен фонд: Ако се включат повече жени в икономиката, ще има ръст от 35%

Ако се включат повече дами в стопанската система, ще има растеж от 35%, сочи извод от отчет на МВФ.

Твърде доста дами са лишени от стопански благоприятни условия, което е освен незаслужено, само че и вреди на растежа и устойчивостта на всички. Така стартира взаимен разбор,  създаден от екип отпред с ръководещия шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и озаглавен " Как да преодолеем разликите сред половете и да развием международната стопанска система ", оповестиха от пресслужбата на институцията.

В обявата, в която съавтори са заместител ръководещият шеф на МВФ Антоанет Сайех и старши съветникът по въпросите на равенството сред половете в кабинета на ръководещия шеф на МВФ Ратна Сахай, се показва, че единствено превъзмогването на разликата в присъединяване на дамите в работната мощ може да усили икономическото произвеждане приблизително с 35 %.

Напредъкът обаче се реализира постепенно, а разтърсванията, като здравни и климатични бедствия, обществени безредици и войни, не престават да задълбочават неравенството сред половете, като директно засягат живота и препитанието на дамите или ги попречват да посещават учебно заведение и да работят, съобщи през днешния ден.бг.

Подходящите стопански и финансови политики могат да допринесат за смяна на тези отрицателни резултати, като подобрят стопанските системи посредством подкрепяне на възобновяване и създаване на резистентност против бъдещи разтърсвания.

Ето и предложенията не екипа от МВФ към политиците от обособените страни по отношение на предприемане на дейности за понижаване на неравенството сред половете:

Първо, да се усилят вложенията в човешкия капитал на дамите. Печалбите от обезпечаването на еднакъв достъп на дамите до храна, опазване на здравето и обучение са изключително огромни в страните с нововъзникващи и разрастващи се стопански системи. Помислете за паричните прехвърляния, които оказват помощ на фамилиите да си разрешат най-необходимото в страни с по-слабо развити мрежи за обществена протекция, приканват създателите.

В началото на пандемията Бразилия вкара програмата за парични преводи " Спешна помощ ", която предоставяше двойно по-големи помощи на семействата, ръководени от дами. Оценките на чиновниците на МВФ демонстрират, че без " Спешна помощ " нивото на беднотия измежду тези семейства би се нараснало от 11 % до над 30 %, само че вместо това е спаднало до към 8 %.

Второто потвърдено работещо решение е да се даде опция на дамите да работят отвън дома или да стартират собствен бизнес. Реформи в данъчното облагане, обществените разноски, финансовата инфраструктура и регулациите, както и в пазарите на труда също могат да оказват помощ. Осигуряването на достъп до качествени и налични грижи за децата освобождава повече дами да работят, а също по този начин основава и директно работни места.

В Норвегия разширението на обсега на универсалните грижи за деца е нараснало вероятността за претовареност на майките с 32 процентни пункта.

Третата област е битката с предразсъдъците. От 190 изследвани страни, Световната банка откри, че дамите са равнопоставени по закон с мъжете единствено в 12 страни. Според Организацията за икономическо съдействие и развиване дискриминирането, учредена на пола, в обществените институции коства на международната стопанска система 6 трилиона $.

Четвърто, увеличението на представителството на дамите на управителни позиции също е от решаващо значение. Анализът на МВФ демонстрира, че по-голямото наличие на дами във финансовите институции и при правенето на финансовата политика върви ръка за ръка с по-голяма финансова резистентност.

В разбора на екипа управляван от Кристалина Георгиева се показва още, че МВФ оказва поддръжка на своите членове при въвеждането и подобряването на политиките за тъждество сред половете в продължение на години. Неотдавна Изпълнителният съвет утвърди първата всеобхватна Стратегия на МВФ за консолидиране на равенството сред половете, с цел да помогне на нашите членове да приспособяват политиките за тъждество сред половете към своите неповторими условия.

В рамките на новата тактика през идващите години Фондът ще работи с нашите 190 държави-членки и външни сътрудници, с цел да разшири обсега на рекомендациите си за политики и да внесе по-голяма суровост в анализите си, с цел да помогне на повече страни да изготвят и ползват политики в поддръжка на равенството сред половете, написа в документа.

Публикацията приключва с това, че " с течение на времето макроикономическите и финансовите политики, съобразени с въпросите за пола, ще доведат до по-висок напредък, по-голяма икономическа непоклатимост и резистентност, както и до понижаване на неравенството в приходите — дял освен за дамите, само че и за всички ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР