Ако се съди по реториката на Кремъл, той е готов

...
Ако се съди по реториката на Кремъл, той е готов
Коментари Харесай

Путин си играе на руска рулетка с икономиката заради Украйна

Ако се съди по реториката на Кремъл, той е подготвен да пожертва стопанската система поради упоритостта на Путин да преначертае инфраструктурата за сигурност, която съществува от края на Студената война.

Предчувствието за война разтърсва руската стопанска система. Фондовият пазар е изложен на риск да се срине и да повлече рублата. И това е в допълнение към скока на цените, за разлика от които заплатите не помръдват.

Нищо не разколебава руския президент Владимир Путин. Москва се е решила на подобен процес. 

Има аргументи, заради които

 

сметките на Кремъл наподобяват логични 

 

- най-малко за момента. Въпреки годините на наказания и пандемия руската стопанска система е по-добре готова от доста други да оцелее в рецесията - даже и да е изолирана. Путин няма от какво да се опасява вкъщи. Политическата съпротива е притисната и принудена да се придържа към съвсем цялостно безмълвие даже когато междинните руснаци роптаят против стопяващите се заплати.

„ Външната политика е по-важна за Путин от икономическите последствия “, сподели за " Политико "  Сергей Гуриев, някогашен основен икономист в Европейската банка за възобновяване и развиване, който в този момент е професор по политически науки. „ В демокрациите сходни решения имат политическа цена. В Русия Путин не се опасява от публичното неодобрение. Опозицията е унищожена и той счита, че пропагандата и цензурата ще попречат на хората да схванат какъв брой неприятно е ситуацията ", прибавя той.

 

Русия е била тук и преди

 

След като страната анексира Крим от Украйна през 2014 година, Западът наложи на Русия санкции, които подкопаха стабилността на рублата. В усложнената конюнктура от допълнителни санкции поради интервенция в непознати избори, съмнения в цените на петрола и пандемия рублата по този начин и не се възвърне. Наложи се Путин да промени дългогодишната си тактика да предлага на руснаците по-добри условия на живот с цената на ограничение на политическите свободи. Вместо това им предложи друго: фантазия за възраждаща се съветска империя.

„ Путин стартира да има вяра в своята историческа задача, че руснаците са му длъжници и би трябвало да му делегират цялостна власт. Според Путин, в случай че влезе във война с Украйна, това е негова персонална работа и въпрос на оцеляване на Русия “, споделя Татяна Становая, създател на консултантската компания R.Politik (Реална политика - б.р.). По време на видеоконферентна връзка с съветски спортисти, отпътуващи за Зимните олимпийски игри в Пекин, той сподели: „ Руснаците не се опасяват от компликациите. Те ни вършат по-силни, по-обединени и уверени. "

 

Путин има причина да бъде убеден

 

В съпоставяне с 2014 година Русия в този момент е по-добре готова финансово, с цел да издържи на външни стопански удари, което може би засилва увереността на управлението, че може да устои и на следваща буря. „ Цените на петрола са високи и макроикономическата обстановка на Русия няма огромни проблеми; бюджетът е уравновесен ”, сподели Гуриев, някогашен икономист.

Освен това Русия има държавен фонд от съвсем 200 милиарда $, който може да употребява, с цел да помогне за стабилизиране на стопанската система.

„ Има инфлация, само че би трябвало да се означи, че Русия има голямо преимущество пред доста други страни: в случай че увеличи лихвите, няма да има проблеми с изплащането на държавния си дълг “, сподели Гуриев.

 

За множеството съветски семейства картината не е толкова розова

 

Почти десетилетие действителните приходи са в застой. Намаляло е напрежението от засиленото изтегляне на заеми, само че пукнатините се виждат.

„ Кога ще бъдат индексирани заплатите ни? Кога ще мога да си купя тв приемник, само че не със заем, а с пари в брой? Скоро ще би трябвало да си закупувам и самун назаем, тъй като заплатата ми се изпарява в деня, когато се появи в банковата ми сметка ”, написа млада жена в TikTok в прочувствена обява с нецензурни думи.

Според независимо проучване повече от 40% от респондентите разказват икономическата обстановка на Русия като „ неприятна “ или „ доста неприятна “. От началото на годината медиите и обществените мрежи са засипани от съпоставения на цените. Общото умозаключение: за доста руснаци персоналната инфлация е доста по-висока от формалната от 8%, която финансовият министър Антон Силуанов разгласи в края на предходната година.

Винаги на линия, даже от затворническата си килия, водещият опозиционер Алексей Навални внесе своята милостиня. В профила си в Инстаграм той написа: " В магазина на пандиза виждам лавиците със същия обезверен смут, който изпитва и всеки пенсионер на извършване на покупки. Първо месните консерви станаха разкош, като нарастнаха от 140 рубли на 250 (79 процента). Отдавна не съм ги купувал и ви убеждавам, че пенсионерът ще може да яде картофена яхния най-вече един път месечно. Сиренето се трансформира в „ храна за олигарси “.

Така че даже настоящето опълчване да не докара до скъпоструваща война с Украйна, неустойчивостта към този момент натоварва съветската стопанска система.

А новите, по-строги наказания, които биха могли да включват уединяване на Русия от интернационалната система за финансови разплащания SWIFT, биха сложили страната пред невиждано предизвикателство.

" Дори и с наличните буфери ще бъде доста неприятно и ще докара до обезценка на рублата “, сподели Гуриев, корав последовател на Навални. „ „

 

И защо? - ще се питат доста руснаци

 

За разлика от анексирането на Крим през 2014 година, което болшинството руснаци поддържаха, анкетите не демонстрират възторг за конфликт с Украйна. И въпреки всичко съвсем не се оспорва обществено линията на Кремъл.

След една изключително репресивна година през 2021 година съветската съпротива бе унищожена. Освен редки публикации в обществените мрежи Навални може да направи малко от пандиза. Цялата му организация е заклеймена като екстремистка, до момента в който други критици, в това число публицисти, са белязани като „ задгранични сътрудници “.

Всяка гражданска интензивност е рискова. Миналия месец уредниците на митинг против покачването на цените в Тува, район, граничещ с Монголия, който непрекъснато се класира като най-бедния в Русия, получиха предупреждение за „ екстремизъм “.

В резултат на това царува политическа незаинтересованост даже измежду тези, които не имат вяра на държавните медии, които дефинират Украйна като марионетна страна и НАТО - като агресор.

„ Има слаба информираност за обстановката. Хората като цяло се пробват да заобикалят тази тематика “, каза Грег Юдин, социолог. Това основава усещането, че

 

военният авантюризъм на Русия минава даром

 

Виктория, 30-годишна фризьорка в Москва, споделя, че не е чувала за опасността от война. „ Трябва да признаете на Путин, че съумява да отбрани жителите си от всичко, което се случва на международната сцена “, сподели тя. Подобно на доста руснаци тя не мисли, че ще се стигне до война. Но в случай че стане, тя счита, че няма право да подлага на критика Москва, „ ръката, която ме храни “.

Както наподобява, по този начин разсъждава и съветският хайлайф, който натрупа голямо благосъстояние под патронажа на Путин.

Неговата преданост ще бъде изпитана, до момента в който гледа как активите му стават заложници на геополитическата упоритост на  президента.

„ Технократите и бизнес елитът са шокирани и обезверени. Но те са лишени от правото даже да загатват каквито и да било геополитически терзания, камо ли да водят спор, рискувайки да бъдат обвинени в непочтеност или непатриотизъм. Най-добрата тактика е да бъдете безмълвни, невидими и да се адаптирате към всичко, което се случва “, сподели Становая от R.Politik.

Само една група може да завоюва от настоящето опълчване: ястребите силоваци, съюзниците на Путин при военните и в службите за сигурност. „ Ако Русия ускори борбата, тяхното въздействие ще пораства “, сподели Становая.

Перспективата пред съветския президент е елементарна: не е въпрос дали, а по кое време Русия ще бъде ударена с драконовски наказания по една или друга причина.

„ Така че би било по-добре Русия да прави това, което желае във връзка с външната си политика, без да губи време. И да се приготвя за сложните времена – без значение от цената ", сподели Становая.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР