Ако се съди по финалните социологически прогнози преди изборите на

...
Ако се съди по финалните социологически прогнози преди изборите на
Коментари Харесай

ФОТОФИНИШ: Последните прогнози – кой печели изборите на 2 април?

Ако се съди по финалните социологически прогнози преди изборите на 2 април, ще има оспорвана борба освен за първото място (между ГЕРБ и ПП-ДБ), само че и за третото (между Движение за права и свободи и „ Възраждане “). Към момента две социологически организации споделят, че ПП-ДБ изпреварва ГЕРБ, а други две организации – противоположното.

В изборната нощ още веднъж ще доминират медийни заглавия за „ фотофиниш “, само че в случай че се има вяра на данните, резултатите в действителност ще са на кантар. Засега наподобява несъмнено единствено петото място на Българска социалистическа партия, която се обрисува да е последната сигурна партия в новия Народното събрание. Малко под чертата са още три обединения.

На процедура данните демонстрират, че предизборната акция не е повлияла изключително на гласоподавателите, няма и съществено преразпределение на политическите сили по отношение на 48-ото Народно заседание.

Преди началото на акцията множеството социологически изследвания посочваха първо място за ГЕРБ, само че през последния месец новосформираната коалиция „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ дръпна напред и изпревари ГЕРБ, въпреки и с минимална разлика от 0.4 до 1.4 процентни пункта, съгласно другите данни.

Проучванията на „ Галъп интернешънъл болкан “ и „ Маркет линкс “ слагат „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) като първа политическа мощ, а ГЕРБ-СДС е на второ място.

Данните на „ Тренд “ и на „ Алфа рисърч “ демонстрират противоположното.

И четирите социологически организации демонстрират, че за третото място се борят Движение за права и свободи и „ Възраждане “, като съгласно тях Движението има лека преднина.

Как са разпределени силите съгласно изследването на „ Тренд “*

Публикуваното в петък изследване на „ Тренд “ дава на ГЕРБ-СДС поддръжка от 26.4% от гласуващите, а на ПП-ДБ – 26.1%. На минимална отдалеченост остават Движение за права и свободи (13.7%) и

„ Възраждане “ (13.3%). Българска социалистическа партия е със сигурна пета позиция с 7.3%.

Под 4-процентния предел за влизане в Народното събрание остават „ Левицата “ с 3.6% от гласуващите, „ Български напредък “ с 3.5% и Има Такъв Народ с 3 на 100.

Как са разпределени силите съгласно изследването на „ Галъп “**

Реклама

Според последното изследване на „ Галъп интернешънъл болкан “ първа мощ е ПП-ДБ с 26.9% поддръжка, а втора е ГЕРБ-СДС с 26.5%.

Движение за права и свободи е на трето място с 13.3 на 100, следвана от „ Възраждане “ с 13%. На пето място е Българска социалистическа партия със 7.2%.

Малко под 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание са „ Български напредък “ с 3.5% и „ Левицата “ с 3.3%. „ ИТН “ е с 3%.

Как са разпределени силите съгласно изследването на „ Алфа рисърч “***

Според данните на „ Алфа рисъч “ дни преди изборите ГЕРБ-СДС има 25.9% поддръжка, а ПП-ДБ – 25.4%. Движение за права и свободи и „ Възраждане “ имат надлежно 13.8% и 13.6%. Българска социалистическа партия остава на пета позиция с 8.2%.

Под бариерата за влизане в Народното събрание остават „ Български напредък “ с 3.9%, „ Левицата “ с 3.1% и Има Такъв Народ с 2.3%.

Как са разпределени силите съгласно изследването на „ Маркет линкс “****

Според резултатите от изследването на „ Маркет линкс “ ПП-ДБ има поддръжка от 23.7% измежду решилите да гласоподават, а ГЕРБ – от 22.3%. Именно тази организация демонстрира най-голяма разлика сред първата и втората политическа мощ.

На трето място е Движение за права и свободи с 13.6%, а на четвърто място се подрежда „ Възраждане “ с 11.4 на 100. Петата е Българска социалистическа партия със 7.3% измежду гласуващите. Под 4-процентната преграда остават „ Левицата “ с 3.2%, „ ИТН “ с 2.3%, както и „ Български напредък “ в 2.1%.

* Проучването на „ Тренд “ е извършено в интервала 22-29 март 2023 година То е по поръчка на Нова тв. Проведено е измежду 1004 пълнолетни българи по метода на директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ с таблет.

**Проучването на „ Галъп интернешънъл болкан “ е извършено в интервала 18-26 март 2023 година То е по поръчка на Българското национално радио (БНР). Проведено е измежду 1004 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Двустепенната гнездова извадка от проучването е представителна за пълнолетното население на страната.

***Проучването на „ Алфа Рисърч “ е извършено в интервала 25-29 март 2023 година То е осъществено със лични средства. Проведено е измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

****Проучването на „ Маркет линкс “ е извършено в интервала 21-27 март 2023 година То е финансирано и осъществено взаимно от бТВ и „ Маркет линкс “. Проведено е измежду 1014 лица над 18 година по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР