Ако се приеме за федеративна държава ЕС е третата по-големина

...
Ако се приеме за федеративна държава ЕС е третата по-големина
Коментари Харесай

Населението на ЕС расте след 2 години застой - приближава 450 милиона души

Ако се одобри за федеративна страна Европейски Съюз е третата по-големина в света след Индия и Китай и преди третата Съединени американски щати.

След спад на популацията през 2020 година и 2021 година Европейския съюз записва нарастване на броя на жителите си през актуалната година. Към 1 януари 2023 година популацията на Европейски Съюз е било 448,4 милиона души спрямо 446,7 милиона души, регистрирани към началото на 2022 година Това демонстрират най-новите данни на европейската статистическа организация Евростат, оповестени през днешния ден, когато се отбелязва Световният ден на популацията, съобщи Днес.бг и Българска телеграфна агенция.

Отрицателното естествено изменение на популацията (повече смъртни случаи по отношение на раждания) е обезщетено от позитивната чиста миграция. Наблюдаваното повишаване на популацията може да се дължи значително на увеличените миграционни потоци след пандемията от КОВИД-19, както и на разселените украинци, които са получили статут на краткотрайна протекция в страните от Европейски Съюз в резултат на съветската инвазия в Украйна, изясняват специалистите.

Разглеждайки по-дълъг интервал, популацията на Европейски Съюз е повишено от 354,5 милиона през 1960 година до 448,4 милиона през 2023 година Това съставлява нарастване от 93,9 милиона души.



През последните десетилетия обаче темпът на напредък на популацията последователно се е забавил. Докато жителите на Европейски Съюз са се увеличавали приблизително с към 0,8 милиона души на година през интервала 2005 година - 2022 година, то през 60-те години на предишния век междинният им растеж е бил с към 3 милиона души.

Въпреки че популацията на Европейски Съюз за малко понижа през 2020 година - с към половин милион души, и през 2021 година - с съвсем 0,3 милиона души, то стартира да възвръща растежа си след пандемията.

Към началото на 2023 година измежду членките на Европейски Съюз най-голямо население е имала Германия (84,4 милиона души), а минимум по брой население е записала Малта (0,5 милиона души).

Германия, Франция и Италия дружно са съставлявали съвсем половината (47 на сто) от общото население на Европейски Съюз.

Докато общото население на Европейски Съюз се е нараснало през 2022 година, единствено седем страни са отчели понижение на популацията си, като с най-значително понижение на жителите си е била Италия (-179 419 души), а минимум в Словакия (-5 920 души). Увеличения са се следили при всяка от останалите страни членки на Европейски Съюз, като най-голямо е било в Германия (1 121 721 души), а минимум в Латвия (7 251 души). (БТА, Илиян Цвейн)

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР