Ако се причислявате към умната част от човечеството, то рискувате

...
Ако се причислявате към умната част от човечеството, то рискувате
Коментари Харесай

Защо умните хора си намират работа по-трудно

Ако се причислявате към умната част от човечеството, то рискувате да си търсите работа по-дълго, а от горната страна на това и да заработвате по-малко от хората без искания за висок разсъдък.

Това е една от несправедливостите на света, в който живеем, потвърдена от създателя на консултантската компания RiskKnowledge Морис Юинг. Години наред той не преставал да се чуди за какво негови другари и познати месеци, от време на време и години остават без работа, без значение от блестящото си обучение, добър професионален опит и отличните си качества, написа Мениджър Нюз.

Веднъж му попаднала публикация, в която разкрил ненадейно пояснение – на умните, чиито когнитивни качества са по-високи от средностатистическите, влияе в допълнение още една невидима мощ, наречена в публикацията „ Сляпо предрешение ”. Накратко, когато такива хора вземат решения, те са склонни безпричинно да се доверяват на примитивни инстинкти. В резултат вършат повече неточности от останалите. В частност, умните виждат непознатата податливост към предубеждения по-добре, в сравнение с своята лична.

Морис почнал да мисли по какъв начин тази доктрина може да помогне на най-умните му „ бедстващи ” другари при намирането на подобаваща работа и ненадейно му хрумнала забавна концепция – ами в случай че тези предубеждения са отразени в сивитата, пращани до евентуални работодатели? Възможно ли е по-високия разсъдък да пречи на професионалния напредък?

Заел се усърдно да учи молбите за кандидатстване на работа на своите познати и ето какво разкрил:

1. Умните хора не показват ясно своя професионален профил

Мениджърите по човешки запаси задават тесни рамки при подбора на фрагменти. Ако имате профил в LinkedIn, в който като показване е написано нещо общоприетоо, да вземем за пример „ финансов шеф ”, елементарно ще ви схванат, открият, поканят на изявление и наемат, изяснява Морис. Дори и в случай че изглеждате удовлетворени от актуалната си работа. Но в случай че се представяте неразбираемо и загадъчно, като „ финансов киборг ” да вземем за пример, най-вероятно няма да ви извърнат внимание. Специалистите по човешки запаси не желаят да си губят времето, с цел да „ проверяват ” тази информация и да схванат притежавате ли нужните познания и качества. И ето по какъв начин умните хора, които се нареждат като самодостатъчни, се лишават от късмет да бъдат видяни.

2. Резюмето им за кандидастване постоянно е по-дълго и по-детайлно от нормалното

Един от страничните резултати на високия разсъдък е способността да се прави по-голямо количество работа в къси периоди. На терен, това е плюс, само че при писането на сиви, 10-годишният професионален опит бива излъчен по този начин, като че ли притежателят му се е трудил 20 или 30 години.

Умният се старае съзнателно да опише всички детайлности от кариерното си развиване, а след това този, който чете, потъва в поток от информация и изгубва нужните качества за съответната позиция. Освен това дългите и претъпкани резюмета наподобяват някак подозрителни, като че ли създателят им се престарава и преиграва. Далеч по-добре е да се изброят нужният опит, умения и достижения в разумна, а не в хронологична поредност, поучава Морис.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР