„Ако се прекрати договорът за реконструкция между Министерство на здравеопазването

...
„Ако се прекрати договорът за реконструкция между Министерство на здравеопазването
Коментари Харесай

Изцяло нов проект за недовършен жизненоважен имот

„ Ако се приключи договорът за реорганизация сред Министерство на здравеопазването и определения консорциум за градеж на Националната детска болница, се отдалечаваме с 10 години от реализацията на този план “, сподели пред БНР инж. Иван Алексиев, изпълнителен шеф на „ Здравна капиталова компания” EАД. Дружеството е с предмет на активност за осъществяване на всички позволени законови действия, свързани с организацията и контрола по построяването и стартирането в употреба на обект с национално значение „ Изграждане на Национална многопрофилна детска болница “.

Тази седмица беше импортирана петиция, която още веднъж приканва управляващите да спрат осъществяването на плана за национална детска болница и да стартират всичко изначало.

„ Винаги в строителството, когато има опит за прекъсване на строителния развой, се основава напрежение. Дълги години са правени безуспешни опити да се осъществя план за „ Национална педиатрична болница “. Стартирането ѝ е спирано по политически аргументи с не доста ясни претекстове, под претекст „ какъв брой желаеме да се грижим за децата и медицинския състав да му бъдат основани съвършени условия за работа “. Последния път през 2004 година планът е спрян още в зародиш в Народното събрание “, уточни още инж. Алексиев.

„ В сегашния миг обаче опцията да се случи най-сетне по този начин мечтаната „ Национална педиатрична болница “ е действителна. Има обезпечено финансиране от страната и има законно определен реализатор на Инженеринга, включващ „ Проектиране и Строителство “. Преди дни завърши и процедурата по желание на Строителен контрол и избор на Инвеститорски надзор за обекта.

В същото време са предоставени пълномощия от страна на Държавата към „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД да извърши управлението на процеса по построяването на болничното заведение, като организира всички нужни процедури и да вкара в употреба постройката. В рамките на три години се чака, поради досега осъществените действия болничното заведение да бъде осъществена и да дава отговор на всички модерни условия. Ще имаме съвременна болница, като за задачата ще се реконструира актуалният градеж в карето на „ Александровска болница “. Мястото е чудесно от позиция на връзки, непосредственост до няколко болнични комплекса, най-модерната микробиология на „ Александровска болница “, хеликоптерната площадка на „ Света Екатерина “ и неонатологията на „ Майчин дом “, наоколо и е незабавната болница „ Пирогов “, както и ВМА и днешната педиатрия “, изясни специалистът.

„ Новата болница ще включва всички медицински посоки в детското опазване на здравето, като преди този момент ще създадем публично разискване за клиниките и тяхното разположение “, уточни още инж. Алексиев.

По думите му импортираната петиция цели рестартиране на плана, което значи прекъсване на сегашния и от това ще произтече следното – щя би трябвало да се търси ново финансиране, а поради преустановяване на подписаните контракти ще се изплащат неустойки.

„ Всичко това ще докара до отдалечаване от реализацията на процеса с още най-малко 10 години, защото е предявено искане за изработка на нова разбор от задгранична консултантска компания за установяване на потребностите на детското здраве в България и осъществяване на Международен архитектурен конкурс.

„ А състезанието досега е интернационален, тъй като по силата на участието на България в Европейски Съюз от 2007 година всички контракти с публични поръчки са притежание на всички страни членки. Конкурсът бе извършен като интернационален и имаше присъединяване от интернационалните компании, класирани от възложителя “, изясни инж. Алексиев.

„ Ако се тръгне да се осъществят настояванията в петицията, непосредствено ще бъде отдалечена общата цел – децата да бъдат лекувани на едно място, качествено по най-съвременни стандарти. Срокът се удължава доста, а съществуват и други голословни оферти - не е ясно времево и по каква процедура ще се разпореди на задгранична консултантска компания без социална поръчка упования летописи, провеждането на интернационален конкурс с концепцията, че нашите архитекти, инженери и водещи медици нямат опит, е минимум обидно към българските експерти, не е ясно кой ще оцени разбора и кой ще журира състезанието и при какви условия ще се организира.

Не на последно място - законодателството не разрешава да ограничиш участниците от България “, уточни още специалистът.

„ Сегашната процедура е проверявана и позволена като законосъобразна от Агенцията по публични поръчки - единствения орган който е способен в България да се произнесе по тематиката. Техническата спецификация покрива всички нормативни условия и стандарти за планиране и строителство в България, които са синхронизирани с европейските значително.

До момента е подписан контракт за инженеринг с ДДЗД „ Детско здраве “, като договорът е подписан след извършена Открита тръжна процедура, в която са взели участие и непознати компании, защото обявлението на поръчката е през електронен Европейски вестник.

Представляващата митинга от името на Камара на архитектите е обжалвала процедурата пред съда. Съдът е отхвърлил жалбата и процедурата е приключила с избора на упоменатия реализатор “, посочи инж. Иван Алексиев.

По думите му съществуващият градеж е законно действителен и разказан в акт за държавна благосъстоятелност, като актив на страната и е нанесен в кадастралните карти. Извършеното проучване от страна Министерство на здравеопазването преди състезанието и предоставената експертиза демонстрира задоволителна издръжливост на постройката в целокупност.

" В момента е обезопасен и квалифициран за възобновяване на строителни действия. На крайна права сме да получим след 8-месечно закъснение от страна на институциите заповед за стимулирано допускане за направа на обстоен усторойствен проект. Обследванията на градежа са две и демонстрират нужда от унищожаване на главната част от градивните детайли или на понятен език - ще се построи нова структура на мястото на остарялата в размера и височината на остарялата. Тъй като ще има напълно ново планово решение, ще бъдат направени цялостни проучвания, тъй че структурата на бъдещата постройка ще дава отговор изцяло на настоящите в сегашния миг Националните приложения към сеизмичния устав и ЕВРОКОД за сеизмична резистентност и продължителност ", уточни в допълнение инж. Алексиев.

" Запознали сме актуалното управление на Министерство на здравеопазването с всички етапи и имаме съдействието на отрасловия заместител - министър Димитър Петров ", уточни още изпълнителният шеф на „ Здравна капиталова компания” EАД.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР