Ако се постигне мир в Украйна, това ще се първа

...
Ако се постигне мир в Украйна, това ще се първа
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Опитът да се възобновят преговорите с Газпром е наивен и грешен

" Ако се реализира мир в Украйна, това ще се първа стъпка към разрешаване на доста следващи рецесии от войната там. Този, който измисли формулата по какъв начин и вълкът да е утолен и агнето да е цяло, би трябвало да стане лауреат на Нобелова премия за мир.... Поражението, отстъплението за Путин е безусловно недопустимо, тъй като, в случай че той допусне проваляне за Русия, това значи, че той завършва във вътрешнополитически проект. Нито за Украйна, нито за демократичната общественост, към която ние принадлежим, е възможно да се разреши на Русия да сложи под въпрос съществуващия международен ред и Путин да продължи да се пробва да осъществя някакви имперски упоритости. Това е неприемливо, тъй като, в случай че позволим пробив в тази посока, това нещо ще докара до следващи дейности, които ще имат извънредно тежки отрицателни последствия върху целия свят, а най-много върху тези страни като нашата, които сме подвластни от обстановката ".

Коментара направи пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по национална сигурност, някогашен началник на ДАНС и вътрешен министър в кабинета " Орешарски " (2013 - 2014 г.).
По думите му триумфът на украинските елементи в Харковска област, който към този момент е доказан от Русия, приказва, че войната навлиза в нова фаза, само че посочи, че сега има дефицит на информация, която да е доказана с проверими обстоятелства, за протичащото се в Украйна:

" Опитът да се направи ясна оценка на обстановката и да се предвижда развиването на войната е сложен, тъй като имаме откъслечни данни и можем да съдим по косвени признаци, в сравнение с по директни данни, с които да обосновем нашето изказване.... Нещата се развиват позитивно за Украйна, само че до каква степен ще стигнат ресурсите ѝ, е мъчно да се каже и по тази причина би трябвало да бъдем внимателни в оценките си ".

Йовчев акцентира, че не могат да се употребяват аналогии с войните в Афганистан и Близкия изток, тъй като те са разнообразни по темперамент от въоръжения спор в Украйна.

" Наивна е тезата, че това е прегрупиране на Руската войска ", съобщи Цветлин Йовчев.
В предаването " 12+3 " експертът по национална сигурност дефинира като неверен ход опитът на служебното държавно управление на Румен Радев да търси възобновяване на връзките с " Газпром ":

" Потвърди се това, че " Газпром " не може да се преглежда като благонадежден снабдител на газ. Търговските договаряния са с една организация, която е мощно подвластна от политически решения и дейности на управлението на Русия, която е оповестила България за неприятелска страна. Да се опитваш да постигнеш там договореност и да разчиташ на тази договореност е наивно. Опитът да се възобновят договарянията с " Газпром " е доверчив и погрешен ".
" Забелязвам в част от политическите среди опит за лакейско държание във връзка с Русия. Никой не обича лакеите, даже и личните им господари. Такова лакейско държание няма да докара до нищо положително. Никой няма да ги пожали, колкото и лакейски да са се държали с Русия, в случай че в даден миг ползите на Путин са да врътне кранчето и да спре газа за България ", съобщи Йовчев.

Той изрече песимизъм за опция за постоянно държавно управление след изборите на 2 октомври:

" Може би ще би трябвало да преминем през още едни избори, с цел да узреят политически някои от партиите, тъй че да подходят по различен метод и да създадат допустимо основаване на държавно управление. И то въз основата на правила и полезности, а не механично сформиране на държавно управление ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР