Ако се откажем от зелените сертификати, може да има катастрофални

...
Ако се откажем от зелените сертификати, може да има катастрофални
Коментари Харесай

Радев пред студенти: Отказ от зелените сертификати може да има катастрофални последици

Ако се откажем от зелените документи, може да има пагубни последствия, а към този момент друга опция с изключение на цялостно затваряне няма. Това съобщи президентът Румен Радев на лекция пред преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив на тематика " Здравеопазването в Плана за възобновяване и резистентност - акценти ".

Държавният глава означи, че страната ни към момента не се е възстановила от предните локдауни.

" Знам, че това поражда напрежение, само че другата опция е да затворим безусловно всичко. Последствията са в действителност пагубни. Още не можем да се възстановим от предходните локдауни ", акцентира Румен Радев.

Той изясни, че цялостното затваряне би било единствено краткотрайно решение на казуса, тъй като след няколко месеца евентуално ще се наложи още веднъж всичко да бъде затворено и добави, че решението е разсъдливост и отговорност на всички освен към своето здраве, само че и към здравето на близки и сътрудници.

Президентът акцентира, че Планът за възобновяване и резистентност ще даде мощен подтик за амбициозна промяна на здравния модел у нас, тъй като няма по какъв начин да бъдат реализирани национални цели без ефикасна и новаторска здравна система.

Аз съм сигурен, че всичко това, което става в последните година и половина-две, ще докара до ускорение на процеса на промяна на модела на опазване на здравето, уточни той и добави, че опазването на здравето би трябвало да бъде ориентирано към бъдещето и с фокус към младежите и тяхната реализация тук, в България.

Според него този развой е безценен, опазването на здравето изисква доста средства по тази причина и Плана за възобновяване и резистентност е значим инструмент, който дава в действителност значими средства.

Когато служебното държавно управление пое да работи по този проект, се събрахме с екипите и преди да бъде модифициран и усъвършенстван, се прецизираха ясни правила и цели, а тези, които касаят опазването на здравето, са да се внедряват нови, модерни технологии, сподели Радев.

Идеята, по думите му, е да има оптимално вероятен обсег на хората, посредством него да се борим със смъртността в България посредством ранна диагностика, предварителна защита, профилактика и налична здравна помощ.

" Да се влага главно в човешкия капитал, с фокус върху обучение и опазване на здравето. Така да бъде проведен този проект, че да дава опция на младежите да разпростират своите гений и благоприятни условия тук, в България ", разяснява президентът. Затова въз основата на тези правила този проект е доработен значително и в него са се вложили доста нови планове, измежду които президентът открои тези, които по думите му, касаят дейностите на студентите в бъдеще.

На първо място той уточни Спешната здравна помощ с акцент незабавна помощ от въздуха, като сподели, че сме единствената страна в Европейския съюз, която няма разгърната такава помощ. Предвидени са шест местоположения из страната, тъй че да може да се покрива с времето за реакция и така наречен " първи златен час ". Той акцентира, че ще я има тази работа.

 Снимка: Пресцентър, Президентство

На второ място Радев уточни това, че всеки български жител, без значение къде живее - в малко обитаемо място или огромен град, би трябвало да има достъп до бърза здравна помощ и до високотехнологическо лекуване от високоспециализирани експерти.

Следващият план е за следдипломната подготовка, за ендовискуларно лекуване на мозъчно-съдови болести и създаване на 10 районни центъра - високотехнологични, супер оборудвани за такова лекуване, в които по най-бързия метод ще може да бъде избавен човешкия живот и да се предотвратява инвалидизацията. На трето, само че не последно място президентът уточни " още един извънредно значим план, който е със мощен демографски резултат и касае връщането на страната при хората ".

Сред останалите планове той уточни националната цифрова диагностична платформа, където ще постъпва цялата информация. Ще има и център за лъчелечение посредством протонна терапия, ориентиран към деца с онкологични болести. В тази връзка президентът напомни за самодейност " Българската Коледа ", посредством която през последните години се оказва помощ на към 500 деца, а всяка година към 25 лечебни заведения получават високотехнологична инсталация.

Акцент измежду поставените въпроси от страна на студентите бе специализацията, за която Румен Радев отговори, че местата са мощно лимитирани, което е причина да се губят млади лекари, които отиват в чужбина.

" Имаме централизация на младите експерти в огромните градове, а това не е обикновено и е част от демографския проблем ", посочи президентът.

Като първи стъпки в разрешаването на казуса той уточни за специализация да се кандидатства два пъти в годината и приключилите да бъдат обвързани с контракти.

По думите на Румен Радев моделът в опазването на здравето е довел до уродлива диспропорционалност сред заплащането на новак доктор и началник на болница, като разликата в заплатите може да доближи до 100 пъти.

" Не споделям, че шефовете на лечебни заведения не заслужават своите заплати - те са висококвалифицирани експерти и на плещите им тежи голяма отговорност, само че това съответствие работи извънредно демотивиращо ", уточни президентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР