Ако се окаже възможно с кръвен тест да се диагностицира

...
Ако се окаже възможно с кръвен тест да се диагностицира
Коментари Харесай

Може ли рак да бъде открит с кръвен тест?


Ако се окаже допустимо с кръвен тест да се диагностицира рак и в по-ранен етап, това би бил огромен прогрес за лекуването на болестта. В Съединени американски щати са създали точно подобен тест, само че неговата надеждност не е безспорна.

Кръвен тест, създаден от компанията GRAIL в Калифорния, може да разпознава 50 типа рак. Тестовете демонстрират освен съществуването на ракови кафези, само че и тяхното разположение в тялото. Резултатите от изследването бяха оповестени в края на юни в профилираното издание " Annals of Oncology ".

Има потребност от още проучвания

Сузане Вег-Ремерс от Германския център за проучване на рака в Хайделберг е скептична по отношение на резултатите от проучванията посредством кръвния тест. " За да може един кръвен тест да е подобаващ за ранна диагностика, би трябвало да се извършат по-нататъшни клинични проучвания с доста огромен брой пациенти. Това е единственият метод да бъдем сигурни, че тези, при които се ползва този тест, фактически ще имат изгода от него, т.е. ракът ще се открива надеждно, тъкмо и на толкоз ранен стадий, че да има огромен късмет за лекуване ", споделя Вег-Ремерс.
Редакцията предлага
За да може един кръвен тест да разпознава онкологично заболяване, би трябвало да са налице разнообразни предпоставки. Необходимо е в кръвта да циркулират ракови кафези, елементи от тяхното ДНК или биомаркери, типични за рака. Само тогава кръвният тест може да открие израстък. " Описаният кръвен тест изследва генетичната информация, за която се допуска, че може да бъде отделена в кръвта от възможни туморни кафези ", изяснява немската експертка.

Американският кръвен тест би трябвало да може да разпознае над един милион елементи от ДНК, след което логаритъм прави оценка резултатите и ги съпоставя с модели на разнообразни типове рак и тъкани. В последното отчасти изследване в Калифорния са взели участие 2823 души, при които към този момент е бил диагностициран рак, и 1254 здрави доброволци.

Ранното диагностициране е основно

" За да се оценят тестванията, които са подобаващи за ранно диагностициране, е значимо преди всичко да се знае каква е тяхната сензитивност. Това значи, че би трябвало да се види какъв брой постоянно пробата вярно открива израстък, а и да се дефинира честотата, с която пробата вярно разкрива отсъствието на израстък ", споделя Вег-Ремерс. Туморите биват пропускани по-често в ранните стадии на болестта, когато още няма признаци. " Но тъкмо тогава би имало смисъл да се употребяват проби, които надеждно да откриват рака. "

Новият кръвен тест съумя да открие болести на разнообразни стадии при над 50 разнообразни типа рак. Средно 51,5 % от резултатите са вярно позитивни, до момента в който 99,5 на 100 от резултатите от теста са вярно негативни.

Ефективността в напреднал етап е висока

В колкото по-напреднал етап е ракът, толкоз по-висок е процентът на различаване. Така при пациенти в напредналия четвърти етап той е 90,1 %. Резултатът при ранното разкриване обаче е доста по-нисък - в първия стадий са разпознати единствено 16,8 на 100. Или - изчислено иначе: в към 83 % от случаите ракът в ранен етап не е открит от теста.

Обикновен кръвен тест би трябвало да разпознае рака

Вег-Ремерс предизвестява, че освен неверните резултати основават опасности - може да се стигне и до предиагностициране. " Може да бъде открит рак, който не би основал проблеми на пациента. Има тумори, които порастват толкоз постепенно, че в никакъв случай не стават симптоматични. Ако подобен израстък бъде открит посредством кръвен тест, пациентът става онкологично болен със съответните последствия. И може да бъде подложен на съществено лекуване, което да не е належащо. "

Германия към този момент не заплаща кръвни проби за рак

В Германия към момента няма кръвен тест за разкриване на рак, който да се счита за ефикасен и да се покрива от здравната каса. В Съединени американски щати пробата за ранно разкриване на голям брой ракови болести към този момент се предлага с рецепта. Той служи като допълнение към съществуващите способи за скрининг на някои постоянно срещани типове рак и за ранно разкриване на типове рак, за които няма изпитани способи за проучване - рак на панкреаса и хранопровода, както и рак на черния дроб.

Във всички случаи благонадежден тест против всеки тип рак няма - към момента са нужни доста спомагателни изследвания.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР