Ако се чудите какво точно е мислил един човек, когато

...
Ако се чудите какво точно е мислил един човек, когато
Коментари Харесай

Немската роторна въртележка и играта с гравитацията

Ако се чудите какво тъкмо е мислил един човек, когато основава по този начин нареченото виенско колело, тогава може да надникнете още по-навътре в лудостта и да се запознаете с немския академик Ърнст Хофмайстер. Той от дълго време търсил специфична форма на развлечение, която да впечатли доста повече гостите от скучните въртележки и по тази причина през далечната 1949 година в Западна Германия се ражда по този начин наречения ротор за въртене на хора.

Макар и да звучи малко необичайно, въпросното приложение е финансирано от немския предприемач Карл Фрайзе и на идващия Октобърфест се показва като забавно и вълнуващо представление. През идната година Марк Майер закупува правата за произвеждане и стартира да внася атракцията във Англия. На фестивала на Англия през 1951 година се появявя новото приложение, с чиято помощ всички фенове ще бъдат същински първенци. Много скоро и останалите панаири стартират да търсят атракцията, тъй като слуховете за тази въртележка въобще не са стационарни.

 gettyimages-163445579-594x594

Какво тъкмо е толкоз специфичното на роторната въртележка? Започваме с обстоятелството, че въпросната система е основана да употребява центробежните сили. Веднъж щом високата скорост се реализира, подът се изстегля и оставя гостите да се въртят по барабана. Към края на завъртането се връща и подът и всеки може умерено да стъпи на земята, в случай че краката му въобще го държат.

По този метод с съответна скорост можем да забележим по какъв начин центробежните сили могат да основат развлечение, което до този миг е извънредно неповторимо. В този миг това е атракция, която съвсем всеки желае да посети. И до момента в който се чудите каквъ е смисълът и за какво никой не се тормози от възможните травми, които биха могли да се случат, отговорът е обикновен – никой не се е интересувал толкоз от разпоредбите за сигурност.

 gettyimages-2696429-594x594

Интересен факт е, че до момента в който смелчаците са единствено една част от аудиторията, останалите господа идват с най-голямо наслаждение да гледат магията на гравитацията и механиката. На някои фотоси може да се виждат даже хора, които са с главата надолу. Те най-вероятно са стояли на ръце, до момента в който машината стартира да работи. Съответно, с наличичето и на фенове, някои търговци решили да се възползват от опцията да таксуват гостите си. Роторната въртележка работила и продължавала да доставя удоволствия във времето, в което човек не изпусне своите ключове или парите си, до момента в който се въртят или вероятно не реши да пусне обяда си върху останалите хора.

 gettyimages-3313686-594x594

Често феновете оосъзнават, че центробежната мощ е толкоз огромна, че хората изпитват големи усложнения даже с дишането, а това към този момент е сериозен проблем. Въпреки това, мераклиите не престават да се редят до оня специфичен миг, в който през 70-те години се раждат други атракции и по този метод постепенно и несъмнено излиза наяве, че безусловно всеки е жертван да пострада малко повече в огромната игра със заниманията.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР