Ако Русия нахлуе в Украйна, няма да има никакъв газопровод

...
Ако Русия нахлуе в Украйна, няма да има никакъв газопровод
Коментари Харесай

Джо Байдън обеща САЩ да спрат Северен поток 2 ако Русия нахлуе в Украйна

Ако Русия нахлуе в Украйна, няма да има никакъв газопровод " Северен поток 2 ". Това съобщи американският президент Джо Байдън след среща с немския канцлер Олаф Шолц, предадоха международните организации. " Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще значи танкове и военни, които прекосяват границата на Украйна още веднъж. Тогава няма да има повече " Северен поток 2 ". Ние ще сложим завършек на него ", съобщи Байдън, визирайки газопровода, който свързва Русия с Германия, заобикаляйки обичайния директен път за съветски газ - Украйна. Байдън не изясни по какъв начин Съединени американски щати ще реализиран това, защото въпросът зависи от Германия. На въпрос по тематиката на общата конференция със Шолц, той съобщи: " Обещавам ви, че ние ще можем да създадем това ". От своя страна Олаф Шолц съобщи, че Вашингтон и Берлин са изцяло единни по въпроса за наказания, които да бъдат наложени на Русия при положение на експанзия от нейна страна против Украйна. Шолц предизвести, че сходна експанзия ще коства доста скъпо на Русия. Байдън сподели, че Съединени американски щати, Германия и НАТО са подготвени да отговорят, в случай че Русия нахлуе в Украйна. Той обаче акцентира, че дипломацията е най-хубавият метод за всички страни за излизане от задънената улица, в която те се намират с Русия по отношение на Украйна. Още при започване на срещата им, президентът на Съединени американски щати съобщи, че Съединени американски щати и Германия работят по едно и също време за възпирането на съветска експанзия в Европа, а Шолц сподели, че Германия и Съединени американски щати са най-близките съдружници и че те работят интензивно дружно. " И това е належащо, с цел да предприемем стъпките, които би трябвало да създадем, да вземем за пример да се противопоставим на съветска експанзия против Украйна ", добави той. На общата конференция след срещата с немския канцлер Байдън увери, че Германия се употребява с цялостното доверие на Съединени американски щати и я дефинира като благонадежден съдружник. " Германия е един от нашите най-важни съдружници в света. Няма никакво подозрение по отношение на съюза сред Германия и Съединени американски щати. Никакво ", подчертава Байдън.
Той сподели, че със Шолц са разискали и правилата на груповата защита на НАТО. Обсъдени са били и провокации, идващи от Китай, както и други тематики от международния дневен ред. Байдън употребява мотива на конференцията, с цел да каже, че американските жители в Украйна, като се изключи дипломатите, би трябвало да изоставен тази страна поради опасенията от съветска инвазия. Срещата на Владимир Путин с Еманюел Макрон приключи обещаващо

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че някои хрумвания на френския му сътрудник Еманюел Макрон по тематиката за сигурността в Европа могат да застанат в основата на по-нататъшни взаимни стъпки, предадоха международните организации.
" Някои от концепциите на Макрон, някои от неговите оферти, за които е към момента рано да се приказва, аз считам за изцяло вероятни, с цел да бъдат сложени в основата на по-нататъшни взаимни стъпки ", съобщи Путин на обща конференция с Макрон след траялата над пет часа тяхна среща в Кремъл.
Макрон пък сподели, че по време на диалозите с съветския му сътрудник той е намерил точки на доближаване на позициите по украинската рецесия, макар че разликите остават. " Виждаме, че вие имате една доста мощна позиция, която не постоянно съответствува с европейската и западната позиция, това би трябвало да се подчертае. Ние имаме разнородни възгледи, би трябвало да разберем и приемем това ", съобщи Макрон.
Путин увери, че ще направи всичко, с цел да може да се реализиран взаимни отстъпки и да се избегне военна ескалация в спора на Русия със Запада към Украйна. " От наша страна ние ще създадем всичко, с цел да реализираме взаимни отстъпки, които да могат да удовлетворят всички ", сподели Путин. " Трябва да намерим решение, с цел да излезем от тази обстановка ", добави той.
Макрон пък съобщи, че е предложил на Путин съответни гаранции по отношение на сигурността на всички страни, въвлечени в украинската рецесия.
" Президентът Путин ме увери, че е разполагаем да се ангажира в тази логичност и че има предпочитание да запази стабилността и териториалната целокупност на Украйна ", добави Макрон. Той обаче предизвести, че преразглеждането на споразуменията за непоклатимост и сигурност в Европа не би трябвало да става в ущърб на европейските страни.
Путин напомни, че главната угриженост на Русия по отношение на гаранциите за сигурността е била пренебрегната от Запада. Той сподели, че нищо в предложенията на Русия по отношение на гаранциите за сигурността не е било неизпълнимо. Путин добави, че Русия 30 години е уговарял НАТО да не подхваща избрани стъпки, само че НАТО е пренебрегнала всички съветски оферти и загрижености. Руският президент назова политиката на отворени порти на НАТО волна интерпретация на Вашингтон на правилата на НАТО. Той добави, че е неясно по какъв начин може преместването на войски в самата Русия да се показва като опасност. Путин добави, че изказванията за нападателно държание на Москва не дават отговор на хубавичко логичност, тъй като НАТО се е доближила към границите на Русия, а не противоположното. " Опитват се да ни успокоят с уверения, че НАТО е една мирна и отбранителна организация ", съобщи Путин, а след това напомни като контрапример за това Ирак, Либия и Белград. Руският президент съобщи, че не желае развиване на събитията към Украйна, което да докара до спор сред Русия и НАТО, тъй като при положение на спор няма да има спечелили. Той обаче предизвести, че в случай че Украйна бъде в състава на НАТО и " нападне съветски Крим, тогава ще се случи спор на Русия с алианса ", съобщи ТАСС. Тук Путин напомни, че европейските страни, включително и Францияя считат Крим за част от Украйна, а Москва счита, че това е част от Руската Федерация. Той още веднъж разкритикува и военната помощ за Украйна от страна на западните страни. Путин упрекна и Киев, че пренебрегва всички благоприятни условия за спокойно възобновяване териториалната целокупност на Украйна по пътя на разговора с Донбас. Путин предизвести, че няма опция на минските договорености за Украйна, а Макрон даде обещание да подсети на украинския президент Зеленски за нуждата да се съблюдават тези договорености. Френският президент посочи това, че украинският водач е запазил хладнокръвие макар хилядите военни, струпани на границата на страната му.
Руският президент пък изрази угриженост от дискриминирането на рускоезичното население в Украйна. Той съобщи също, че е заречен на някогашния украински президент Петро Порошенко леговище, в случай че за него нещата се усложнят в страната му. Това заричане е било направено още, когато Порошенко е бил държавен глава на Украйна, а през днешния ден Путин удостовери още веднъж, че Русия може да даде леговище на Порошенко от филантропични съображения. Путин и Макрон се договориха да беседват още веднъж по телефона след пътуването на френския президент до Киев, където той ще има среща с украинския президент Володимир Зеленски. Двамата водачи се договориха и да продължат взаимоизгодното съдействие сред двете им страни.
Макрон и Путин са говорили и за плана за конституция на Беларус и за думите на беларуския водач Александър Лукашенко от 27 декември, че на беларуска територия ще бъде ситуирано съветско нуклеарно оръжие. В тази връзка Макрон е получил съответните уверения от Путин. Била е разисквана и тематиката за Мали и Путин е споделил на Макрон, че съветската страна няма нищо общо с тези компании, които работят в тази страна и че Мали има правото да работи с частни съветски компании.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР