Ако РС Македония не направи конституционни промени, в края на

...
Ако РС Македония не направи конституционни промени, в края на
Коментари Харесай

Париж: Ако няма конституционни промени, РСМ ще бъде отделена от Албания

Ако районен съд Македония не направи конституционни промени, в края на тази година страната ще бъде отделена от Албания по пътя на нейната евроинтеграция.
Това съобщи държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун. Тя бе част от така наречен " Ваймарска тройка ", която посети Скопие.

" Ако не бъдат направени конституционни промени преди края на тази година, има риск РСМ да бъде отделена от Албания. Конституционни промени са част от контракта, който бе реализиран от РСМ и Европейски Съюз, с цел да продължи автоматизирано страната в процеса по присъединение ", сподели още тя и добави: Няма други претенции.

Френският държавен секретар изрази удовлетворението си от обстоятелството, че " предлагането за промени в Конституцията към този момент е на масата за разискване и този развой към този момент е почнал ". Според нея това е доста значимо.

" Няма други претенции за започване на предприсъединителните договаряния. Бъдещето по отношение на започването на договарянията е в ръцете на Народното събрание, и РСМ има суверенното право сама да реши какво желае. Надявам се това да се случи, и страната да се причисли към фамилията на Европейски Съюз ", сподели още тя пред държавната организация в Скопие.

На 18-ти този месец македонското държавно управление одобри текста на Предложението за пристъпване към конституционни промени, и реши документът да бъде импортиран в Събранието на Република Северна Македония.

Припомня ме, че утвърждението на измененията в Конституцията на РСМ стана единствено ден след визитата на така наречен " Ваймарска тройка " в Скопие - на немският министър за Европа Анна Леерман, на френския държавен секретар по европейските въпроси Лорънс Бун и на полския министър по Въпросите на Европейски Съюз Шимон Шинковски вел Сенк.

По време на диалозите с премиера Димитър Ковачевски, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, с водача на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, и тримата изрично обявиха, че РСМ няма да получи по-добро предложение за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Тримата приканиха управляващите в Скопие да създадат решителната крачка по пътя на Европейски Съюз - да трансформират Конституцията.

Постигнахте огромен прогрес по пътя към Европейски Съюз и в този момент е значимо да предприемете идващите съгласувани стъпки, в това число конституционни промени. Преговорната рамка е подкрепена от всички 27 страни членки, няма нови условия, динамичността на промените ще дефинира скоростта на процеса на присъединение. Това съобщи пред организация МИА немската министърка за Европа Анна Леерман. Тя е в Скопие като част от „ Ваймарска тройка ", включваща френския държавен секретар по европейските въпроси Лорънс Бун и полския министър по Въпросите на Европейски Съюз Шимон Шинковски вел Сенк.

„ Ясно е, че в този момент има огромна опция за разширение. След бруталната офанзива на Русия против Украйна, целият развой на разширение закупи нова скорост. Украйна и Молдова към този момент имат статут на кандидатки, предишното лято започнахме договаряния с Албания и Северна Македония, а процесът на механически скрининг ще завърши до края на годината. Така има неповторима опция в края на тази година да продължат договарянията за първите претенденти. Северна Македония реализира огромен прогрес по пътя към Европейски Съюз, доста промени, посредством които виждаме уговорката към Европейски Съюз, тъй че в този момент е значимо да предприемем идващите съгласувани стъпки – в това число конституционните промени – с цел да се възползваме от тази опция Северна Македония да стане член на европейското семейство.

Относно опасенията от вероятно ново несъгласие от страна на България, макар персоналната гаранция от страна на канцлера Олаф Шолц, че няма да има нови условия, Леерман твърди, че изискванията към този момент са ясно посочени в преговорната рамка и има нова динамичност в процеса. „ Вижте, Северна Македония в никакъв случай не е била толкоз покрай Европейския съюз, ние сме приели преговорна рамка, която ясно дефинира стъпките, които би трябвало да се подхващат за участие в Европейски Съюз, това е ясно и контрактувано и там са посочени изискванията.

Освен това българското Министерство на външните работи през вчерашния ден излезе с изказване, в което ясно декларира, че това е наложително за тях, че те ще оценят процеса въз основа на това. Както казахме преди, ясно е, че в Европейския съюз има нова динамичност към разширението, тъй като считаме, че е в полза на нашата сигурност то да се случи допустимо най-скоро. Тази динамичност е повода за визитата на австрийския и други министри на външните работи, както и за нашето посещаване, и ясно демонстрира, че за нас е доста значим приоритет Северна Македония да стане част от Европейски Съюз, акцентира Лирман, кято е добре осведомен с европейското досие на страната.

Междувременно полският министър по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сенк сподели, че „ Вие сте в решителен миг от вашата европейска интеграция. Не е наша работа да ви споделяме какво да вършиме, наша работа е да споделим гледната точка, че е време да се възползвате от опциите, които в този момент сте основали след съветската експанзия в Украйна.

Следващата година ще бъде по-трудна, защото Европейски Съюз евентуално ще се концентрира повече върху себе си в подтекста на институционалните промени, които ще последват изборите за Европейски парламент. Важно е да подчертая и по тази причина сме тук дружно с моите сътрудници от Германия и Франция, че Северна Македония е в решителен миг във връзка с нейната европейска вероятност. Първият аспект е съветската експанзия в Украйна. Това значи страдалчество за украинския народ, само че въпреки това, ть отвори нова политическа вероятност в доста аспекти. Само ще загатна, че Северна Македония се причисли към НАТО, както и Финландия, и това донесе нова вероятност в разширението на Алианса. Това значи и нова вероятност за разширението на Европейски Съюз, защото Украйна и Молдова получиха статут на страни кандидатки.

Вторият аспект са изборите за Европейски парламент следващата година, последвани от институционални промени в Европейски Съюз и нова Европейска комисия. През идната година Европейски Съюз евентуално ще се концентрира повече върху себе си в подтекста на институционалните промени. Следващите седмици и месеци съставляват опция, която Северна Македония би трябвало да употребява, с цел да направи крачка напред към интеграцията в Европейски Съюз и ние сме тук, с цел да подкрепим тези стъпки, акцентира Шинковски. Попитан дали аспектът на сигурността, който се ускори след войната в Украйна, може да редуцира процедурите за приемане в Европейски Съюз и да форсира процеса на промени в ръководството и вземането на решения в самия съюз, полският министър акцентира, че измерението на сигурността постоянно е било част от самата идея на Европейски Съюз, само че в този момент е станало по-видимо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР