Ако ротацията е успешна, ДПС ще продължи да подкрепя управлението.Това

...
Ако ротацията е успешна, ДПС ще продължи да подкрепя управлението.Това
Коментари Харесай

ДПС пред Радев: Ако ротацията е успешна, ДПС ще продължи да подкрепя управлението

Ако ротацията е сполучлива, Движение за права и свободи ще продължи да поддържа ръководството.

Това стана ясно от позицията на управлението на Движението, които пристигнаха в постройката на президенството за консултациите с президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за съставянето на държавно управление.


От страна на Движението присъстват Джевдет Чакъров, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов и Станислав Анастасов.

Председателят на Движение за права и свободи и водач на парламентарната група Делян Пеевски не участва на диалозите с президента. 

 

Как виждате ролята на Движение за права и свободи в един идващ ротационен интервал, несъмнено, в случай че се стигне до подобен, попита президентът Румен Радев представителите на Движение за права и свободи при започване на консултациите с тях за сформиране на държавно управление в границите на 49-ото Народно заседание.

 

" Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, по този начин и до ПП-ДБ, по какъв начин преценявате шанса за реализиране на съглашение и основаване на държавно управление с първия мандат и в случай че той не сполучи, виждате ли опция в 49-ото Народно събрание да се търси друга управническа настройка? ", попита президента.

 

Вашата парламентарна група интензивно подкрепящи парламентарното болшинство през последните 9 месеца, в това число по най-важните решения, които взе 49-ото Народно заседание без обаче да бъде публично част от ръководството. Това сътвори и предпоставки за тълкувания, които се проектират и върху процеса на договарянията, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, в това число и на нюансите по тематиката за плаващите болшинства.

 

От страна на Движение за права и свободи ръководителят Джевдет Чакъров съобщи:

 

" За консултациите, които се организират, бихме желали да кажем, че страната би трябвало да има непоклатимост и предвидимост. В това отношение нашата позиция не се трансформирала за това да се откри формула за ръководство на страната с оглед и на политическата обстановка в страната, и на комплицираната геополитическа обстановка в международен аспект. Нашата поддръжка е била постоянно предвидима и поредна. Да, ние сме подкрепяли това държавно управление, главно във връзка с нашия европейски път и европейския небосвод на страната ни, както и участието в НАТО. Посланието и от почетния ни ръководител, и от нашата Национална конференция е, преследвайки огромните цели – Шенген, еврозоната, ние би трябвало да обърнем внимание и на дневния ред на хората, по отношение на стандарта на живот и това, което е в страната ни ".

 

Председателят на Движение за права и свободи Чакъров уточни, че поддръжката на партията е била постоянно предвидима и поредна. " Добре е да има държавнически метод, всички да бъдем виновни и на висотата на провокациите, които са пред нас ”, добави той.

 

Чакъров изрази вяра главните субекти да намерят нужната формула за ръководство. „ Ако не, постоянно има опция да се откри и друга настройка, само че сякаш тя ще бъде много сложна ”, е мнението му.

 

След него думата взе Йордан Цонев, който акцентира, че в случай че двете огромни обединения се схванат, Движение за права и свободи ще продължи да бъде фактор на непоклатимост.

 

Представителите на Движение за права и свободи не направиха изказване след срещата с президента Румен Радев.

 

Консултациите при президента започнаха рано тази заран.

Точно в 9,30 ч. президентът се срещна с четирите представителки  на ГЕРБ-СДС, отпред с Мария Габриел: Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

 

Мария Габриел не отговори на въпроса на президента Радев дали е подготвена да получи мандат за сформиране на държавно управление.

 

След тях в 11:32 часа със забавяне в залата влязоха министър председателят в оставка Николай Денков, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

 

Денков не отговори на въпроса на Радев дали ПП-ДБ ще поддържа кабинет на ГЕРБ.

 

Утре следва и втория кръг съвещания с " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ". 

 

Президентът ще се срещне с: 

 

Представители на парламентарната група на „ Възраждане “ от 9.30 часа;  

Представители на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ от 11.30 часа;   

 

Представители на парламентарната група на „ ИТН “ от 14.00 часа.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР