Ако ратифицираме тази конвенция ние приемаме включително и тази ясна

...
Ако ратифицираме тази конвенция ние приемаме включително и тази ясна
Коментари Харесай

Как една седмица стигна да се деформира дебата за Истанбулската конвенция

" Ако ратифицираме тази спогодба ние одобряваме в това число и тази ясна формулировка в член 3, която редефинира пола, дружно с всички последици от това. Тя не пази дамите от домашно принуждение. "

От репортаж на БНР от 14 декември 2017 година с тези думи на Михаела Джоргова от Асоциация " Общество и полезности " потегля вълната от мощно отрицателни по отношение на така наречен Истанбулска спогодба изявления в български медии, която деформира публичния спор по този документ още преди да е почнал. В него се споделя, че асоциацията събира подписи против конвенцията - нещо, което АОЦ афишира в намерено писмо няколко дни по-късно - на 19 декември.

Но още същия ден след репортажа на БНР се появяват отрицателни егативни реакции от glasove.com и bultimes.com, които предизвестяват, че Конвенцията била " опит за легализирането на гей браковете ". Дори и тогава обаче повдигнатата паника остава в стеснен кръг от уеб сайтове, включващ kanal3.bg, blitz.bg, epicenter.bg, trud.bg.

Това споделя изследване на Асоциацията на Европейските публицисти - България (АЕЖ), разпроространено тази седмица под зцаглавие " Скандалното говорене господства отразяването на Истанбулската спогодба в българските медии ".

В него компанията за медийни разбори " Персептика " в детайли проучва 10% съвсем 7400 публикации по тематиката единствено за 2 месеца - от 1 декември 2017 година до 31 януари 2018 година Изводът от наличието и тона на тези 739 изявления е, че решаваща роля са изиграли две партии - Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия, които изрично се опълчиха на конвенцията.

 Как една седмица стигна да се деформира дебата за Истанбулската спогодба

Благодарение на Вътрешна македонска революционна организация

До декларацията на Вътрешна македонска революционна организация от края на декември 2017 година тематиката съвсем не участва в медиите и като цяло доминира неутралното отношение, защото огромна част от публицистите и обществеността към момента не е формирала свое мнение. Но за броени дни в самото начало на 2018 година стартира да се постанова мнението, че държавното управление се пробва да наложи " третия пол " - термин, който бързо се трансформира в обобщаващ за цялата ЛГБТ общественост.

Достатъчно е една седмица, с цел да се предопредели дебата: " Негативните отзиви са толкоз всеобхватно публикувани, че последвалата ги реакция в отбрана на Конвенцията едва ли реализира упования резултат. В седмицата сред 5 и 11 януари се отразяват интензивно митингите в отбрана на Конвенцията, отзиви на политици (предимно от ГЕРБ), експерти (сексолози, социолози) и представители на Неправителствени организации.Обществеността обаче към този момент е авансово настроена, че държавното управление (под напън извън и от НПО-та) се пробва да одобри Конвенцията в ущърб на публичния интерес. След 10 изявления по какъв начин документът цели да разбие българското семейство, новината, че Илияна Йотова приветства приемането на Истанбулската спогодба от кабинета по-скоро би довела до по-ниско доверие в госпожа Йотова в сравнение с до по-високо доверие в Конвенцията. "

Анализът обгръща 20 медии и 3 другояче не изключително известни уеб сайтове (glasove.com, bultimes.com, skandalno.net), само че чийто публикации се популяризират интензивно от други медии и по обществените мрежи.

Оттам нататък дебатът в медиите съвсем не оставя място за неутрални отзиви. Медиите и изявленията им стават все по-крайни и обрисуват общите настроения в обществото. Под 30% от всички изявления са в отбрана на Конвенцията, а повече от половината (54%) са срещу нея, показват създателите на проучването за АЕЖ.

 Как една седмица стигна да се деформира дебата за Истанбулската спогодба

Проевропейски медии и подправени вести

Описвайки наблюденията си върху съответни медии, от " Персептика " споделят: " Ясно се обрисува групата на про-европейските, про-западни медии като dnevnik.bg, clubz.bg, btvnovinite.bg, dnes.dir.bg и offnews.bg, които заемат и еднопосочна позиция в поддръжка на документа. Въпреки че заемат почти идентични позиции и при тях се открояват някои основни разлики. Така да вземем за пример, dnes.dir.bg, който е един от най-популярните новинарски уеб страници, разгласява цяла поредност, отдадена на дами, подложени на домашно принуждение. В съпоставяне с мненията на политици и психолози и политици обаче, тези материали не се радват на изключително огромен интерес ".

Сайтовете в отрицателния завършек на спектъра - skandalno.net, bultimes.com и glasove.com. - са с извънредно анти-западна устременост, като bultimes.com е надъхан и срещу ръководещите. " Именно те оферират и материалите, които се приближават най-силно до определението за подправени вести. Там става дума за " Хомо Диктатурата на Европейски Съюз ", " джендър организации, вилнеещи по учебните заведения ", Европейски Съюз, който ни " ОБЕЗБЪЛГАРЯВА " и така нататък Стига се даже до крайни цинизми, като публикацията на Явор Дачков за пукотевица в гимназия в Съединени американски щати, в която създателят разяснява, че " това се трансформира в сиво всекидневие в Америка до момента в който хомосексуалният й хайлайф изнася народна власт, спасявайки дамите по света с истанбулски конвенции " (bultimes.com). "

 Как една седмица стигна да се деформира дебата за Истанбулската спогодба

Едно мощно рамо от известни медии

Съществува мощно изразена динамичност сред тези три уеб страницата и идната група от отрицателно настроени по отношение на конвенцията медии като blitz.bg, trud.bg, petel.bg. " Те цитират доста от публикациите от най-крайните уеб сайтове, само че икономисват огромна част от анти-европейските и най-много – антиправителствени – тези. Това им основава по-проевропейски облик, въпреки и в тях да се прокрадва тезата, че външни сили се пробват да наложат Конвенцията на българите. Също по този начин, те са измежду основните играчи, които пробват да създадат връзка сред поддръжниците на Конвенцията и протестиращите против държавни решения, като това за Пирин.

Последната група медии е тази на уеб страниците, които несъмнено са срещу Конвенцията, без да показват анти-европейска устременост по съответната тематика. Сред тях най-изявени за pik.bg и epicenter.bg. Те постоянно цитират други уеб сайтове, съперници на Конвенцията, като изключително деятелен в тази си роля е epicenter.bg. Това е и най-активната медия по проблема с над 274 изявления. Реално уеб сайтът събира всичко казано някъде по тематиката, изключително в случай че то е отрицателно.

Тази група е настроена позитивно към ръководещите (а в тази ситуация с news.bg съответно към ВМРО) и се пробва да бъде сериозна към Българска социалистическа партия, макар че социалистите на собствен ред също са против конвенцията. Именно тези уеб сайтове са най-активни в експлоатирането на тематиката за двуличността на Българска социалистическа партия, която е " за " конвенцията в Европа, само че " срещу " нея в България. Като цяло ръководещите постоянно са представяни и като жертви, на които се оказва напън от страна на " гей лобито " и на " рекетьори, готвещи пуч " (Последната фраза от заглавие в pik.bg в следствие е сменена с " над 5000 излязоха против екорекетьорите! " ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР