Ако при развод се определи, че той е по вина

...
Ако при развод се определи, че той е по вина
Коментари Харесай

Съд може да даде детето и на виновен за развода съпруг

Ако при бракоразвод се дефинира, че той е по виновност на единия брачен партньор, то това значи ли, че наложително на него не се дават родителските права над децата? 

К.П., София

Действащият от 2009 година български Семеен кодекс (СК) е планувал специфични правила, отдадени на това какво тъкмо се случва с родителските права след бракоразвод.

Там е записано, че при бракоразвод съпрузите по общо единодушие вземат решение въпросите по отношение на развъждането и възпитанието на ненавършилите пълноправие деца от брака в техен интерес, както и че съдът утвърждава съглашението им. Това става, откакто се ревизира дали са предпазени ползите на децата. Съдът може да изиска мнение от дирекция " Социално подкрепяне ".

Ако не се реализира такова съглашение, то тогава съдът служебно постановява при кого от родителите да живеят децата, на кого от тях се дава упражняването на родителските права, дефинира ограниченията по отношение на упражняването на тези права, както и режима на персоналните връзки сред децата и родителите и издръжката на децата.

Изрично е посочено, че определянето на режима на персоналните връзки сред родителите и децата включва установяване на интервал или на дни, в които родителят може да вижда и взема децата, в това число през учебните ваканции, формалните празници и персоналните празници на детето, както и по друго време.

Всички тези въпроси съдът взема решение, след като реши всички условия с оглед ползите на децата. Той гледа възпитателските качества на родителите, полаганите досега грижи и отношение към децата, желанието на родителите, привързаността на децата към родителите, пола и възрастта на децата, опцията за помощ от трети лица - близки на родителите, общественото обграждане и материалните благоприятни условия. 

Съдът изслушва родителите, както и децата при изискванията на Закона за протекция на детето, взема мнение от дирекция " Социално подкрепяне " и ако е подходящо, изслушва и други лица. При данни, че е налице родителско отчуждение, съдът изслушва експерт - психолог.

Семеен кодекс разпорежда и че по изключение, в случай че ползите на децата постановат това, съдът може да постанови те да живеят при дядо и баба или в семейство на други родственици или близки, с тяхно единодушие. Ако това не е допустимо, детето се настанява в приемно семейство или обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, посочени от дирекция " Социално подкрепяне ". Във всички случаи съдът дефинира подобаващ режим на персонални връзки сред детето и родителите.

Това са общите правила за това какво се случва с родителските права при бракоразвод, като главно се има предвид развода по исков път заради разстройство на брака. Защото при развода по взаимно съгласие споразумението за това какво става с родителските права и при кого остава детето е наложително. 

При развода по исков път въпросът при кой родител ще остане детето или децата не зависи постоянно от волята на съпрузите, а може да получи отговор с решението на съда. Нещо повече - съдът наложително служебно се произнася по този въпрос, т.е. по своя самодейност и даже без да е направено такова искане от родители.

По предписание съдът дава упражняването на родителските права, откакто реши всички условия с оглед ползите на децата. Сред тези условия не са виновността за развода. Или другояче казано, няма никакъв проблем родителските права да се дадат и на отговорния за развода.

Винаги, когато обстоятелствата се променят, съдът по молба на единия от родителите, по искане на дирекция " Социално подкрепяне " или служебно може да промени постановените по-рано ограничения и да дефинира нови. Включително и да даде детето на другия родител.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР