Ако при почти всяко посещение при зъболекаря разбираш, че имаш

...
Ако при почти всяко посещение при зъболекаря разбираш, че имаш
Коментари Харесай

Мий зъбите си така и вече няма да имаш нито един кариес

Ако при съвсем всяко посещаване при зъболекаря разбираш, че имаш следващия кариес, то значи несъмнено бъркаш някъде в грижата за зъбите и диетата ти. Докато здравето на зъбния гланц зависи от доста фактори като генетика, хранене и периодичност на миенето на зъбите, има една магическа съставна част, която може доста да ви помогне в битката против кариесите. Обожаваме я, тъй като може да прави толкоз доста неща, а в това време е евтина и налична, даже по всяка възможност сега я имате в дома си. Досетихте ли се към този момент? Да, имаме поради содата бикарбонат.

Този тънък бял прахуляк има съвсем безчет домашен приложения. Известна главно като набухвател, содата за самун може да направи доста повече от това да накара хляба да бухне. Като да вземем за пример да почисти и избели зъбите ви.

Но както с съвсем всяко нещо, и миенето на зъбите със сода бикарбонат си има своите особености и неща, с които би трябвало да внимаваме. Нека разгледаме преимуществата и недостатъците на потреблението на сода за самун върху зъбите и препоръки за това по какъв начин да я употребявате безвредно за унищожаване на плаката и бактериите в устната празнина.

Работи ли содата за самун като паста за зъби?

Да, работи. Въпреки че не може да се съпоставя сама по себе си с пастата за зъби с флуор, тя към момента се смята за положително почистващо средство за вашите зъби.

Доказано е, че пастите за зъби, съдържащи сода за самун, имат антибактериални свойства, които могат да предпазят зъбите ви от кариес.

Какви са преимуществата?

Намалява плаката и гингивита

Биофилмите съставляват колонии от бактерии, които се прикрепят към повърхността на вашите зъби и в последна сметка предизвикват проблеми като гингивит и кариес. Плаката е един образец за зъбен биофилм. Когато миете зъбите си със сода за самун, содата разрушава този биофилм, намалявайки броя на бактериите и помагайки за попречване на увреждане на вашите зъби и венци.

 зъби iStock

Може да понижи бактериите

Някои нездравословни бактерии се нуждаят от по-киселинна среда, с цел да виреят в устата ви. Проучване от 2017 година на Trusted Source демонстрира, че когато изплакнете устата си с разтвор на сода за самун и вода, рН в устата ви се покачва, което я прави по-малко киселинна. Това затруднява размножаването на бактериите, причиняващи кариес, в устата ви.

Избелва зъбите

Содата за самун има естествени избелващи свойства и е потвърдено, че е доста ефикасна при унищожаване жълтеникавия нюанс на зъбите ви. Ето за какво е известна съставна част в много пасти за зъби. Многобройни изследвания демонстрират, че содата за самун е мек абразив, който има способността да отстранява петна от външната страна на зъбите.

 зъби iStock

Представлява алтернатива без флуорид

Твърде доста флуорид може да бъде отровен, изключително за деца под 6 години. Въпреки това е значимо да се означи, че флуоридната токсичност е рядка и рисковете съществуват единствено когато се употребява доста огромно количество флуорид.

Токсичността на флуорида може да аргументи болежка, повръщане, диария, бъбречни и сърдечни проблеми. Поради тази причина доста хора предпочитат сода за самун за миене на зъбите, защото тя е без флуорид и не носи рискове от токсичност.
 Ценни препоръки от ортодонт за по-здрави зъби  Ценни препоръки от ортодонт за по-здрави зъби  Ценни препоръки от ортодонт за по-здрави зъби  Ценни препоръки от ортодонт за по-здрави зъби
А какви са минусите?

Неприятен вкус и текстура

За доста консуматори най-големият минус на четкането с чиста сода за самун или паста от сода за самун е, че няма доста прелестен усет. Текстурата на содата за самун също може да ви накара да се почувствате по този начин, като че ли имате пясък в устата си, което не е най-хубавото чувство.

Ако желаете преимуществата на содата за самун, само че желаете да избегнете неприятната текстура, можете да опитате паста за зъби, в която содата за самун е включена като съставна част.

Ако текстурата на естествената сода за самун не ви тормози, но вкусът не ви харесва, можете да добавите 1-2 капки ментово масло към пастата от сода за самун.

Може да не отстранява петна толкоз дейно

Содата за самун е мек абразив. Докато Американската дентална асоциация смята содата за самун безвредна за вашия гланц и дентин, някои откриватели ѝ дадоха ниска оценка като избелващо средство за зъби, защото може да не отстранява петна толкоз дейно, колкото някои други артикули.

Ако содата за самун не ви работи добре като избелител на зъбите, може да помислите за артикули, които съдържат водороден пероксид или абразиви с микрозърна.

Липса на флуор

Пастите за зъби, утвърдени от Американската дентална асоциация, съдържат флуорид за попречване на зъбни кариеси.

Въпреки че флуоридът е натурален детайл, изобилен във водата и въздуха и присъстващ в нашите кости и зъби, добавеният флуорид в пастата за зъби обезпечава спомагателен щит против кариес.

Използването на сода за самун като единствената ви паста за зъби не ви дава флуорида, който участва в множеството търговски пасти за зъби. В резултат на това потреблението единствено на сода бикарбонат може да не ви обезпечи нужната отбрана от кариес.

Е, откакто прочетохте всичко това е време да ви срещнем с това по какъв начин вярно да миете зъбите си благодарение на сода за самун. 
 Как вярно да измием зъбите си със сода бикарбонат  Как вярно да измием зъбите си със сода бикарбонат  Как вярно да измием зъбите си със сода бикарбонат  Как вярно да измием зъбите си със сода бикарбонат
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР