Ако президентът назначава председателя на новия антикорупционен орган при едно

...
Ако президентът назначава председателя на новия антикорупционен орган при едно
Коментари Харесай

ГЕРБ се притеснени, че Радев ще подгони бивши управляващи с антикорупционния орган

Ако президентът назначава ръководителя на новия антикорупционен орган при едно служебно правителство той може да бъде употребен преднамерено.

Това стана ясно от изявление на правосъдния министър Цецка Цачева, която пред публицисти изясни какви са претекстовете на държавното управление да е против концепцията президентът да назначава ръководителя на новото антикорупционно звено. Създаването му е планувано с два законопроекта - един на държавното управление и един на опозицията от Българска социалистическа партия.

Според Цачева новият орган би трябвало да се назначава от Народното събрание (което е с най-нисък рейтинг измежду институциите, бел. ред.) и в това време да бъде равно далечен от управляващите и най-много от изпълнителната власт, защото тя е един от главните генератори на корупция. 

Опасенията на държавното управление са, че в мандата на едно служебно държавно управление, което е в " тясна връзка с президента ", този орган може да не се окаже самостоятелен. 

Този орган би трябвало да бъде равно далечен от управляващите и преди всичко от изпълнителната власт, защото това е и мястото, където се регистрира и в останалите отчети, че са обект и там се генерира корупция. Имаме загатна, че по време на политически, парламентарни рецесии, президентът е този, който назначава служебно държавно управление. За времето, за което не действа Народното събрание, служебното държавно управление е в тясна връзка с президента. Ако подобен самостоятелен орган се назначава от президента, то следва, че за тези изрезки от време – напомням единствено, че в мандата на президента Плевнелиев имаше три служебни държавни управления – следователно, органът ще бъде директно подвластен от изпълнителната власт. Нещо, което логиката на нашия законопроект държавния, не позволява.

Цачева отговори и на изказвания на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която извадила " преднамерено и неточно " елементи от отчета на правосъдния министър на съвещанието на КСНС при президента. 

" За мен е необяснимо правист, някогашен следовател, да слага знак за тъждество сред понятието корупция и корупционни закононарушения “, изясни Цачева. По думите ѝ корупционните закононарушения са сформира от Наказателен кодекс, част от материалното наказателно право.  

В отчета на Цачева пред членовете на КСНС се показва, че битката с корупцията е неефективна, защото няма ясна формулировка за корупция. Според нея:

Корупцията има разнообразни форми на прояви и някои от тях излизат отвън рамките на незаконна активност, другояче казано не всеки път корупцията е закононарушение. Винаги обаче корупцията има за цел неследваща се материална или нематериална полза. Ето за какво с лишаване на нелегално добитото имущество се възвръща справедливостта в обществото, без значение от възмездието в наказателното произвеждане против проверяваното лице и обвързваните с него лица.

Цачева отхвърли да дава отговор на въпроси на публицисти поради интернационалните задължения. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР