Ако правителството се справи със задачата България да стане част

...
Ако правителството се справи със задачата България да стане част
Коментари Харесай

Интересът към имотите у нас ще се повиши след влизането в еврозоната

Ако държавното управление се оправи със задачата България да стане част от еврозоната през 2025 година, евентуално ще се усети предплатено интерес към придобиването на парцели у нас още през 2024 година, разяснява през днешния ден за Българска телеграфна агенция Добромир Ганев, ръководител на УС на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ).

Той бе измежду участниците в 38-ата Международна научно-практическа конференция " Строително предприемачество и недвижима благосъстоятелност ", чийто хазаин е Икономическият университет във Варна.

Форумът е отдаден на 70-годишнината от основаването на катедра " Бизнес, вложения, недвижими парцели ", а в дискусионните панели се включиха архитекти, оценители, строители, студенти, представители на академичната общественост.

Според него евентуалните вложители биха придобивали в това число и жилищни парцели, главно в огромните градове. Това, което е видно в другите страни, е, че след приемането на нов член в еврозоната стартират да демонстрират интерес задгранични фондове, които търсят по-стабилен пазар и по-голяма предвидимост, изясни Ганев. И добави, че неизбежно, в случай че нашата страна направи тази крачка, това ще бъде тласък за този вид компании.

В актуалната конюнктура мъчно може да се предвижда изрично каква ще бъде 2024 година, само че в случай че се абстрахираме от геополитиката, чакам годината да е добра за пазара на недвижими парцели, уточни Ганев. Според него пазарът и сега е в доста положително положение, макар спада през последните 12 месеца, който варира сред 10 и 12 на 100 за другите интервали. Намалението се дължи по-скоро на упованията и терзанията у част от българите, другояче лихвите не скачат, приходите се покачват, инфлацията пада, уточни Ганев. Неговите упования са, че ситуацията би могло да се стабилизира след първото тримесечие на 2024 година.

 istock istock
На въпрос дали има интерес към парцелите у нас от задгранични жители, Ганев уточни, че купуват главно украинци. Според него страната ни е атрактивен пазар за сходни инвестиции, защото цените са положителни, а животът е спокоен. Неговата позиция беше, че новите кметове на дребните обитаеми места в страната би следвало да работят по-активно за повишение на сигурността, което би привлякло задгранични купувачи в предпенсионна и пенсионна възраст.

Председателят на НСНИ разяснява още, че секторът, сходно на доста други, изпитва усложнения с фрагментите. Той предвижда, че заради тази причина може би през идващите няколко години ще текат процеси по обединявания, сливания или кооперирания на компании. Младите хора във Варна имат щастието да разчитат на Икономическия университет и на катедрата, с цел да получат нужните им познания, добави Ганев. И посочи, че те имат шансове да се осъществят във всички сфери на бранша като брокери, архитекти, оценители, строителни специалисти.

НСНИ продължава интензивно да работи страната да вкара регулации за работещите на пазара на недвижимите парцели у нас, сподели още Ганев. Той акцентира, че 250 компании в страната, членове на организацията, са подписали Етичен професионален кодекс. В него са заложени съществени стандарти за работата на компаниите, които обаче не важат за тези, които не членуват в НСНИ, изясни Ганев.

По думите му никой не може да каже какъв брой са брокерите и фирмите в страната, които се занимават с недвижими парцели. Има единствено непринуден указател, основан от нашата организация, само че в него попадат единствено 450 физически и юридически лица, изясни Ганев. И акцентира, че защото очевидно саморегулацията в бранша е невъзможна, страната би трябвало да се намеси и да наложи минимални регулации и стандарти, което обаче ще подсигурява, че потребителите постоянно ще получават качествена професионална услуга.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР