Ако попитате коя е най-емблематичната забележителност в Париж, най-вероятно отговорът

...
Ако попитате коя е най-емблематичната забележителност в Париж, най-вероятно отговорът
Коментари Харесай

Защо Версайският дворец е кралската тоалетна на Франция

Ако попитате коя е най-емблематичната забележителност в Париж, най-вероятно отговорът ще е ориентиран към Айфеловата кула. Със сигурност архитектурното знамение е стимулирало доста от посетителите на страната да се озоват точно там, само че дано не забравяме, че в случай че има една локация, която е видяла положително и неприятно от френската история, то тогава би трябвало да се насочим към Версайския замък. Именно там се е ковала историята, точно там е излязла клюката за Мария Антоанета и историята за пастите.

На един от тези балкони, тя е излизала, с цел да се поклони пред побеснялата навалица, която е желала да я види и по-късно да линчува. Историята на този замък е неповторима и несъмнено с години няма да разберем какво в действителност се е случвало зад стените, някои истории ще останат вечно там, само че дано не забравяме, че около всички секрети, там ще открием една доста миризлива такава.

И като споделяме миризлива, в действителност го имаме поради. Причината е, че в предишното, Версайският замък е имал един дизайнерски проблем – липсвали са тоалетни. Ето за какво и прислужниците, както и гости на двореца, постоянно облекчавали своите потребности в ъглите на залата или в някои по-малки стаички. Често се твърди, че дворецът е бил една огромна тоалетна, само че прислугата е била въоръжена с кофа и задачата да наблюдават кой е съумял да се облекчи и къде.

Ето за какво и Хорас Уолпол ще се оплаче от една доста странна смрад, която се носи от всички стаи, като даже градината продължавала да носи следите на тор и други есенции. Благодарение на гости и посланици, легендата за огромната тоалетна, наречена Версай, почнала да се носи по целия свят. Най-накрая самият Луи XIV бил заставен да издаде заповед за почистването на коридорите, както и за генерално пречистване на всички типове нечистотия.

Донесени са и обичаните портокалови дървета в двореца, с вярата, че когато са в саксия, най-сетне ще съумеят да замаскират неприятният мирис. За да се завърши и практиката, се стигнало и до назначението на стажа, която да стопира гостите от облекчение – това обаче не значи, че френски благородници скрито не са торили портоколавите дървета. Ето за какво и легендата споделя, че един от най-богатите хора в двореца, не е бил самият крал, а индивидът, който пазил ключа до кралската тоалетна.

Не са и малко случаите, в които аристократ да заплати скъпо за посещаване на специфичното място. Хората, които живеят в двореца, също не можели да посещават мястото. Французите измислили нова концепция, с която да оферират една ранна версия на канализацията, въпреки и значително да не забравяме, че такава е имало още в Древен Рим. При потребността от тоалетна, благородникът подрежда на прислужниците да донесат мобилна тоалетна, която съставлява нещо като кутия или диван, с гърне под нея, след привършване на заниманията, прислужниците я изнасят и почистват. Според легендата, Версайският замък се е сдобил с 300 такива, които се разнасяли при потребност.

И въпреки всичко излиза наяве, че количеството не е задоволително. Една от честните дами в този случай е графиня Симон, която признала, че предпочитала да уринира, до момента в който е под прикритието на дългата си рокля, като това дразнило прислужниците извънредно доста и постоянно течността стигала до стълбите и където още си изберете – истината е, че френската аристокрация несъмнено не е имала възпитанието, за което се приказва, въпреки и постоянно да се счита за една от най-великите. Да си крал има своите привилегии и Луи постоянно се възползва от облекчение на потребностите, до момента в който е още в каретата, т.е. преди да стигне до тоалетната. За всички останали е било наложително да чакат нощта, преди да се облекчават на тревата.

И до момента в който хората можели да се накарат да стискат или да извикат мобилната тоалетна, домашните животни и най-вече кученцата, някак си не биха могли да се оправят с тази задача, затова е издадена разпоредба да се дресират и водят на открито, в противоположен случай ще бъдат изгонени или  пуснати на независимост. Както се досещате, всички тези решения не са били толкоз приятни за прислужниците, само че най-малко е имало разпореждане, че когато падне мрак, наличието на тоалетни и кофи би трябвало да се изсипва във вътрешните градини.

Има една легенда, че когато Мария Антоанета и нейната братовчедка са отивали към жилището на мадам Виктория, минали през вътрешния кулоар и то в доста неверния миг. Според мнозина, принцесите са били полети преднамерено, а съгласно други всичко е бил случай. Прозорецът, от където полита наличието е бил благосъстоятелност на мадам Дю Бари, само че тя отхвърля. Единствените хора с същинска и настояща тоалетна са краля, кралицата и дофина.

И всички тези се слагат през 1768 година Никой не схванал за какво французите са употребявали съвременен водопровод за зареждане на фонтаните, само че в никакъв случай не са се сетили, че същият би могъл да помогне за изнасянето на отпадни води. Франция – страна на безумия, талант и аристокрация, която не сте виждали. Добрата вест е, че години по-късно е изчистен, с цел да не се постанова на туристите да се придвижват в една друга забавна ера.  

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР