Ако поне веднъж сте се качвали в такси или сте

...
Ако поне веднъж сте се качвали в такси или сте
Коментари Харесай

10-те най-репресивни държави

Ако най-малко един път сте се качвали в такси или сте имали диалог с български жител от избрана възрастова група, фразата „ Съсипаха я тая страна “ няма да ви е непозната.

Обичаме страната си макар рецензиите, а от време на време и на инат на тях. Границата сред оптимизма и скептицизма може да е дебела, само че прочут факт е, че постоянно може и по-зле.

Днес ще ви срещнем с това, което е по-зле, а точно репресивни страни, които лимитират демокрацията, човешките права и употребяват инструментите на страха, насилието и войната за постигането на крайните си цели.

10. Китай

 10-те най репресивни страни

В последните няколко години Китай е мощен съперник на Съединени американски щати за това да се трансформира в първа икономическа мощ. Но като всяка друга комунистическа страна, Китайската национална република има своите ограничавания. Интернет пространството да вземем за пример е под контрола на китайските управляващи. Популярни уеб сайтове като Фейсбук и YouTube са блокирани в страната, а даже локалното приложение TikTok предстои на цензура.

9. Еритрея

Малко хора са осведомени с политическата конюнктура в тази страна, защото Еритрея получава независимостта си от Етиопия едвам през 1991 година в следствие от 30-годишна война. Въпреки че конституцията гласи, че страната се уповава на многопартийна демократична система, тя има единствено една партия, а президентът Исаяс Афеверки е деспот, налагащ властнически режим. Липсата на народна власт, жестоката цензура и репресиите трансформират Еритрея в най-бързо опустяващата страна в света. Еритрейците са петата най-голяма група от бежанци, които търсят леговище в Европа.

8. Русия

 10-те най репресивни страни

Според някои социолози и политолози, актуалното съветско ръководство е по-репресивно от това на някогашния Съветския съюз, а други го оправдават с икономическите триумфи на страната. И преди началото на войната в Украйна модерна Русия е осъждана постоянно на интернационалната сцена поради шпионските си афери, убийствата на съветски публицисти, корупционните схеми, гоненията и убийствата на хомосексуални в Чечня.

7. Узбекистан

Безмилостният деспот на Узбекистан Ислам Каримов ръководи страната от 1991 година до гибелта си през 2016 година Обвиняван е в непотизъм, корупция, изборни измами, надзор над пресата и потъпкване на човешките права. Неговият правоприемник Шавкат Мирзийоев към момента не е в положение да утвърди самичък свободата в страната.

6. Саудитска Арабия

 10-те най репресивни страни

През 2019 година саудитските управляващи организираха акция на репресии против самостоятелни деятели и други лица, в това число и две огромни талази от всеобщи арести. Арестите и тормозът в страната съответстват с най-значителния прогрес за дамите в страната през последните години с премахването на рестриктивните мерки за пътешестване след навършване на 21 години и опцията те да карат автомобил. Това обаче не отстранява несправедливите правосъдни процеси против деятели, писатели и интелектуалци, убийствата на публицисти и военните интервенции в Йемен, които нарушават интернационалното филантропично право.

5. Южен Судан

Най-младата страна в света, получила независимостта си от Судан през 2011 година, се намира в мощно насилствена революция, която надали ще завърши скоро. Правителството на Южен Судан постанова военна си мощ в цялата страна като нападна филантропични обекти като бежански лагери и помощни центрове, а смъртната присъда е към момента в действие. Войната е принудила повече от 3 милиона да изоставен домовете си.

4. Йемен

 10-те най репресивни страни

Още една гражданската война, този път в Йемен, също е повода за редица нарушавания на интернационалното и човешкото право. Силите, които управляват огромни елементи от страната, безсистемно обстрелват жилищни квартали и здания, ранявайки стотици цивилни. Всички страни в спора потискат свободата на изложение и правят насилствени арестувания и изтезания. Деца биват полово насилвани, а спорът продължава да изостря дискриминирането против дами и хора с увреждания. Тези събития бяха означени от Европейския съвет като „ най-тежката филантропична рецесия в света “.

3. Туркменистан

Някога част от Съветския съюз, Туркменистан е страна, която редица заобикалят да посетят и то не поради пустинните пейзажи или сухия въздух, а заради продължителната диктатурата там. Култът към личността не умира при Сталин. Златни скулптури на президента Бердимухамедов могат да бъдат видени на всички места в страната. Президентът постанова цензура върху пресата и интернет, като напряко иззема сателитни чинии, той също по този начин е спрял финансирането на Академията на науките. На кого му е притрябвала просвета при тирания?

2. Сирия

 10-те най репресивни страни

Редица изследвания сочат, че Сирия е една от най-лошите страни по връзки на човешките свободи, икономическата самостоятелност и демокрацията. Това не е изненада, поради обстоятелството какъв брой сирийци са емигрирали от страната за последните години. Сирия е в революция за последните 11 години, което прави живота на множеството поданици там съвсем неосъществим за престояване.

1. Северна Корея

Северна Корея постоянно е давана за образец като най-потискащата страна в света. Тя е в дъното на всички ранглисти във връзка с свободно мислене, народна власт и гражданска самостоятелност. Династията на Ким Чен Ун диктува всичко в властническата страна, а обичта на водача и към нуклеарните оръжия е необятно прочут факт. Въпреки всичко от години висшият началник, водач на Корейската работническа партия, водач на народа на КНДР, висш главнокомандващ и маршал на Корейската национална войска, първи секретар на Централния комитет на Корейската работническа партия и народен представител във Върховното национално заседание на КНДР се пробва да притегли туристи в страната.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР