Ако получим употребяваните самолети Ф-16 на САЩ, вероятно няма да

...
Ако получим употребяваните самолети Ф-16 на САЩ, вероятно няма да
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Ако вземем Ф-16 от САЩ, няма да охраняваме сами небето си

Ако получим използваните самолети Ф-16 на Съединени американски щати, евентуално няма да охраняваме сами въздушното си пространство, а то ще се охранява от съдружниците ни и евентуално ще би трябвало да плащаме за това. Такава позиция изрази в профила си във Фейсбук основният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов във връзка появили се оферти нашите МиГ-29 да бъдат предоставени на Щатите.

" Екзалтирани наши политици пледират България да последва образеца на Полша и да предоставим нашите МиГ-29 на Съединени американски щати. В подмяна да получим използвани Ф-16. Тази концепция бе стартирана преди седмица от висшия представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел ", написа Стоянов в обществената мрежа.

Той излага следните обстоятелства по отношение на летателните машини: " Полша има над 40 бр. Ф-16 от преди повече от 10 година, като имат подготвен летателен и обслужващ състав. Самолетите им са в оперативна подготвеност и могат с тях да охраняват въздушното си пространство. Притежават и самолети, съветско произвеждане, Су-22, които ще продължат да се експлоатират във Военновъздушни сили на Полша.

По думите на основния секретар на президента, в случай че България последва образеца на Полша и получи Ф-16, евентуално няма да може да охранява сама небето си.

" Може би ще имаме ф-16, които не можем да експлоатираме и няма да бъдат в оперативна подготвеност идващите най-малко 2-3 години. Няма да охраняваме сами въздушното си пространство, а то ще се охранява от нашите съдружници, най-вероятно против възнаграждение както е в Прибалтика ", декларира Стоянов и насочва въпроси:

" Как ще подсигуряваме осъществяването на чл.9. от Конституцията на Р България: Въоръжените сили подсигуряват суверенитета, сигурността и независимостта на страната и пазят нейната териториална целокупност? А по какъв начин ще изпълняваме член 3 от Вашингтонския контракт, гласящ, че всяка страна следва да поддържа личен потенциал за защита? "

Според него " България се отхвърля от качества, добити преди повече повече от 110 година, Бойно дежурство за защита на въздушното ни пространство се носи без спиране към този момент 71 година "

" Нека тези родни политици-визионери, неистово искащи да хлопнат кепенците на бойната ни авиация, се опитат да асимилират разликата в изразите: НАТО няма да отстъпи инч територия на съдружниците (съюзници) на който и да е било. Съюзниците ни пазят територия, а ние Родината. Съществената разликата е в смисъла на думите татковина и територия ", безапелационен е Стоянов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР