Ако погледнем каква е формулата, за да се въведе машинното

...
Ако погледнем каква е формулата, за да се въведе машинното
Коментари Харесай

Цветанов: Важно е кой провежда изборите, защото са възможни договорки за манипулация между системните партии

Ако погледнем каква е формулата, с цел да се вкара машинното гласоподаване дружно с хартиените бюлетини, значи, че трансформираме машините в скъпи принтери. Функцията им е да се лимитират недействителните бюлетини, които преди бяха хиляди на брой. Това сподели някогашният вътрешен министър и ръководител на „ Републиканци за България ” Цветан Цветанов в „ Опорни хора “ по BG ON AIR.  

„ Tези, които образуват някакво болшинство в Народното събрание, така наречен „ хартиена коалиция “, целят да се изпразни от наличие машинното гласоподаване и на по-късен стадий то да отпадне като опция “, съобщи Цветанов.

„ Много е значимо кой организира изборите и каква е синхронизацията на всички тези партии, които сега ги назоваваме систематични, тъй като виждаме, че Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ играят дружно. Те имат най-сериозно покритие във всички секционни изборни комисии, които са над 12 000. Това значи, че там, с изключение на „ хартиена коалиция “, може да има сделка и в самите комисии, с цел да се направи операция на бъдещия избирателен избор “.

По думите на Цветанов не сме подготвени да имаме доверие, в случай че се върне хартиената бюлетина.

„ С нея имахме към 400 000 недействителни бюлетини. Това е задоволителен знак, че нещо не е както би трябвало и процесът не е транспарантен. Машините досега облекчаваха и секционните изборни комисии “, акцентира Цветанов.

„ Свидетели сме на повече популизъм, в сравнение с прагматизъм и на нещо потребно. За да съществува Народното събрание в тази обстановка, трябваше да има проект за деяние за 22 законодателни промени и за 66 ограничения, които трябваше да бъдат изпълнени. Тази година страната ни щеше да получи 4 милиарда лева В момента се извежда като вест, че би трябвало да ни се изплатят през декември 2,6 милиарда лева, а за останалите милиард и половина не е почнала даже полемика в Народното събрание “, напомни ръководителят на Републиканци за България.

Той изрази мнение, че тематиката за Изборния кодекс можеше да мине на по-заден проект, тъй като може да загубим 1,6 милиарда лева за тази година от Плана за възобновяване и резистентност.

„ През септември би трябвало да напомним, че страната ни трябваше да показва график за метода, по който ще понижава въглищните мощности - ангажимент, който е стихотворец със Зелената договорка още през 2019 година Никой не приказва за затваряне на централите, а за понижаване с 40% на излъчванията. Ако имаме политически консенсус и партиите си приказват за целите на хората, може да се върви към възобновими източници и да обсъждаме акумулатори. Трябва да се направи микс, едно проучване и прогноза за 10 година напред. Войната в Украйна предизвика тази промяна, която ще се случи във всички останали страни, а ние още веднъж ще сме на последно място и няма да можем да се възползваме от европейската взаимност “, изрази мнение политикът.

„ Трябва да има КСНС, с цел да могат партиите и специалистите да дадат формула и прогноза какво ще се прави оттук насетне, тъй като сега политиците нямат решение. Темата сега не е Изборният кодекс и президентът би трябвало да реши дали не би трябвало да наложи несъгласие. В момента сме в една догадка, в която няма да има решение нито за бюджет, нито за политики, а хората ще изгубят още повече доверие в политическата система и в метода, по който ще се организират изборите “, сподели някогашният вътрешен министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР