Ако подобно нещо се е било случило преди 7-8 години,

...
Ако подобно нещо се е било случило преди 7-8 години,
Коментари Харесай

Томислав Дончев за насилието над деца в Габрово: Ако беше станало преди 7-8 години, никой нямаше да разбере

Ако сходно нещо се е било случило преди 7-8 години, никой нямаше да го разбере или да го чуе. Това разяснява вицепремиерът Томислав Дончев във Велико Търново, запитан за случая на принуждение над деца с увреждания в дом " Хризантема " в Габрово, представен от Българска телеграфна агенция.

" Забравихме времето, когато имаше домове от казармен вид, където по 15 деца на година са умирали в тях, без някой да разбере ", означи Дончев.

Проблем е мотивацията на работещите в обществените домове, тъй като заплатите не са такива каквито би трябвало да бъдат. Друг проблем е, че подготвените експерти, като част от целия план за деинституционализацията са се разбягали, а са се върнали чиновници с неприятни привички, само че това са проблеми, които са решими, сподели той.

Деинституционализацията няма път обратно. Това че има един противен случай, основан на некомпетентни и на несъвестни чиновници, не може да слага под въпрос целия развой, сподели той.

Нужен е съответен настоящ надзор за качеството на обществената услуга от страна на Министерството на труда и обществената политика, само че явно този надзор не е бил напълно на равнище, счита Дончев.

Той акцентира, че всеки случай, в който е установена немарливост, несъблюдение на служебните отговорности и жестоко или неприятно отношение към децата, виновните лица би трябвало да носят административна отговорност, а в случаите, в които се потвърди, да носят наказателна отговорност.

Вицепремиерът счита, че в съответния случай, домът в Габрово би трябвало да бъде преоснован като организация и грижа, а децата би трябвало да бъдат изведени до момента в който се сътвори естествена среда, като ръководство и обществена услуга.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР