Ако Петков още днес не се оправи с шефа на

...
Ако Петков още днес не се оправи с шефа на
Коментари Харесай

Петър Москов: Изискванията към спешните отделения бяха свалени по иск, защитаван от Стойчо Кацаров

Ако Петков още през днешния ден не се оправи с шефа на касата и „ Пирогов “ може да стане като Враца, предизвести той
„ Медицинският стандарт за незабавна помощ у нас е въведен за първи път през 2015 година при здравния министър Петър Москов и изрично планува, че при идване на пациент в незабавното поделение - без значение дали с кола за спешна помощ, или докаран от близки, първо се прави триаж в обособено за задачата помещение от доктор. Едва след този обзор, който дефинира положението на пациента, се снемат неговите данни. “ Това описа пред БТВ някогашният здравен министър доктор Петър Москов.

„ Част от стандарта обаче беше оспорен от частните лечебни заведения, а те бяха представлявани пред съда от някогашния длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров “, разкри той.

По думите му са паднали равнищата на подготвеност, инфраструктурата - т.е. има ли триажна зона, няма ли критериите за качество и първокласен надзор. По думите на Москов с помощта на група частни лечебни заведения и Стойчо Кацаров са били занижени условията към незабавните отделенията на лечебните заведения в страната.

„ А справедливият български съд разгласи, че не може да разбере претекстовете на вносителя - това съм аз, да има ясни критерии, по които да се прави оценка активността, и ясни параметри, по които да се работи. Е, в случай че тогава не са разбрали, в този момент във Враца го схванаха “, разяснява някогашният министър.

„ Има ли ясна политика на страната какво би трябвало да прави с огромните структуроопределящи лечебни заведения? “, попита той и предизвести: „ Рискът незабавното на „ Пирогов “ или „ Св. Анна “ да се трансфорат в нещо като това във Враца е действителен, тъй като тези лечебни заведения поеха коронавирус настиска, преструктурираха си отделенията, а частните стоят встрани и следват бизнес проекта си. “

Москов напомни думи от декември шефът на НЗОК Петко Салчев, които гласят: „ Ако сте работили коронавирус, за касата вие не сте работили и ви плащаме по-малко. “

„ За болничното заведение, в която работя, за декември това са 700 хиляди лв. по-малко, а за „ Пирогов “ – един милион и 700 хиляди, изясни Москов и дефинира това като „ незаконно от морална позиция и лишено от смисъл и управническа логичност - да си затворим коронавирус леглата ли? “

Той се обърна и към премиера Кирил Петков:

„ Г-н Петков това, което прави касата - закононарушение в интерес на частните лечебни заведения, които се държат като лихварски къщи, а не като лечебни заведения, ли е политиката на вашето държавно управление. Ако е по този начин, кажете на тези хора, които умираха по незабавните отделения, че тези лечебни заведения не са вашия приоритет. Още през днешния ден направете по този начин, че това закононарушение и оскърбление към последните, които се държат като лечебни заведения, да се приключи! “, прикани някогашният здравен министър.

„ Не знам какво ще извършите с този шеф на касата, аз знам какво бих направил на ваше място.. Но викнете шефовете на огромните лечебни заведения, дано ви обяснят, апелирам ви.  Или ще се променим, или ще бъдем всички като Враца “, приключи Петър Москов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР