Ако пътувате до екзотичен остров в Тихия океан или посетите

...
Ако пътувате до екзотичен остров в Тихия океан или посетите
Коментари Харесай

Най-екзотичните храни по цял свят, които ще ви изумят!

Ако пътувате до другоземен остров в Тихия океан или посетите някоя африканска страна, сигурно ще се сблъскате с по-различна от нашенската кухня.

Някои от деликатесите там може и да ви се усладят, само че други ще ви се сторят прекомерно странни. Ето и кои са едни от най-екзотичните храни, които могат да ви бъдат сервирани в разнообразни точки по света:

В Аляска обичат да похапват хотдози, в които има еленско месо – защото то е много изсъхнало, нормално е премесено със свинско и телешко.

Хотдозите са извънредно известна храна, изключително по време на надпреварите с кучешки впрягове, които се вършат през месец март. Може би това не е кой знае какъв брой необичайно за тези, които обичат месо, тъй като на всички места по света се вършат хотдози, в които евентуално има съставки много по-отблъскващи от еленското месо.

В ЮАР пък обичат да похапват сушено месо от екзотични животни – най-често става дума за антилопи или щрауси. Ястието е нещо като нашата саздърма и се назовава билтонг – може да бъде открито във всички хранителни магазини. За да се подготви този деликатес, месото би трябвало да се накисне в малцов оцет или в сайдер. След това мръвката се овалва щедро в подправки и се оставя да се изсуши.

 Сушено месо на щраус

Традиционно ядене за малайзийските жеги е АВС, което идва от air batu campur в превод – микс сред вода и камък. В така наречен ядене се поставят мляко, печени ядки, малко палмова захар, от време на време се прибавят зеленчуци – всичко това се смесва с авансово настърган лед.

 Айс Касанг

Понякога към всичко това се поставя и една локална добавка – cincau. Тя е направена посредством варене на листата на билка, която е от типа на ментата – локалните настояват, че това растение има йодов усет.

В Уелс ще ви предложат да опитате самун с водорасли – в действителност това, което ще ви донесат, не наподобява на хляба, който ние сме привикнали да ядем. Ястието се подготвя с водорасли порфира, които са обичайни за локалната кухня – на уелски яденето се назовава bara lawr.

 Хляб с Водорасли

Въпросните водорасли могат да се намерят около крайбрежията на полуострова Гоуър – с цел да се подготви така наречен самун, водораслите се варят. Идеята е да се трансфорат в нещо като паста, към която се поставят овесени ядки и всичко това се пържи – на тип припомнят на нашите мекици.

В Тибет пък ще ви почерпят с чай, само че по-различен от западняшкия – вместо мед или захар, в тамошната топла напитка поставят сол. Към чая нормално се прибавя и късче мехлем от тибетски крепък. Там напитката носи името po chai и се подготвя от черен чай – локалните пият по няколко чаши на ден.

 Тибетски чай

Напитката е източник на много калории поради мазнината, а също така сгрява тялото и защищава устните от напукване, изясняват локалните. Принципът е, че колкото по-нависоко се качвате, толкоз повече мехлем ще прибавят в топлата напитка. Тибетските обичаи допускат след всяка изпита глътка чашата на госта да се добавя.

Тайландците са известни с необикновената си кухня. Едно от обичаните ястия за локалните са пържените водни бръмбари. В насекомите се съдържат доста протеини, а когато се изпържат бръмбарите стават хрупкави и вкусни – припомнят на чипс.

 Пържени инсекти

Освен тази необикновена храна, можете да видите на разнообразни сергии в Тайланд пържени богомолки, щурци, както и скакалци. Особеното при водните бръмбари е, че са с величина към осем сантиметра и много наподобяват на хлебарки. Към насекомите могат да се прибавят разнообразни усети, сред които и люто.

За феновете на морски свинчета може би е по-разумно да заобикалят разходки по пазарите в Еквадор – има огромна възможност да видите печено цяло морско свинче. Онези, които са го опитвали, изясняват, че усетът му припомня на усета на патешкото.

 Печено морско свинче

Виетнам, Камбоджа и Филипините могат да ви изненадат същински с деликатес – назовава се балут. Това съставлява запъртък на патица, който е на две седмици – има зачатъци на нокти, пера, човка и всичко това се сварява в яйцето.

Запъртъците в действителност плуват в личната си течност, която се събира в яйцето – тази манджа се смята за афродизиак и е извънредно желана от локалните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР