Ако парламентът се допита до ЕК за промените в Закона

...
Ако парламентът се допита до ЕК за промените в Закона
Коментари Харесай

ГЕРБ обмислят да питат Брюксел за рекламата на хазарт

Ако Народното събрание се допита до Европейска комисия за измененията в Закона за хазарта, това ще забави разглеждането им в пленарната зала

© Надежда Чипева Още по тематиката
В Съвет за електронни медии надвива мнение, че рекламата на
хазарта би трябвало да се излъчва след 22 ч.
5 юни 2018
Българска социалистическа партия и ГЕРБ ще поддържат възбраната на рекламата на
хазарт

Корнелия Нинова се ангажира да показа законодателните начинания на Валери Симеонов пред Движение за права и свободи
10 май 2018
Изтърканата реклама на
лотариите

Вицепремиерът Симеонов предлага да се забрани рекламата на лотарийни игри и продажбата на талончета да става единствено в лицензирани пространства
27 апр 2018 ГЕРБ обмислят опцията финансовото министерство да изиска процедура по нотификация в Европейската комисия дали текстовете за възбраната на рекламата на
хазарт във импортирания от депутати от НФСБ законопроект не опонират на европейското законодателство. Такова решение най-вероятно ще вземе комисията по бюджет и финанси идната седмица, която е водеща по законопроекта, настояват от управлението на парламентарната група на ГЕРБ.

Едва откакто се получи отговор от Брюксел, Народното събрание ще пристъпи към разискване на импортираните от депутатите от партията на вицепремиера Валери Симеонов ремонти в Закона за
хазарта.

В сряда измененията бяха разисквани от комисията по европейските въпроси, която дружно с медийната комисия са съпътстващи комисии. По време на разискването Иван Иванов от Българска социалистическа партия направи предложение гледането на законопроекта да бъде отсрочено с аргумента, че към момента не се е произнесла водещата комисия по бюджет и финанси. Предложението му обаче не беше признато.

" Прогресираща
хазартна взаимозависимост "

При представянето на претекстовете от името на вносителите депутатът от " Обединените патриоти " Петър Петров уточни, че с поправките се предлага да отпаднат известията за огромни облаги, които са непряка реклама, само че на процедура са се трансформирали в директна реклама на лотарийните игри. Той се базира на решение на Европейския съд от предходната година, съгласно което са възможни ограничавания при рекламната на
хазартна активност.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който инициира измененията в Закона за
хазарта, съобщи " обществото изпада в прогресираща хазартна взаимозависимост ", а за предходната година България се подрежда преди всичко измежду европейските страни по оборот от хазартни игри по отношение на Брутният вътрешен продукт. " Предложенията плануват по-строг надзор върху издаването на талони за лотарийните игри, тъй като има подозрения за редом счетоводство ", сподели Симеонов.

Маша Гаврилова от " България без пушек " съобщи, че сдружението поддържа предложенията на вносителите за промени в Закона за
хазарта. Борислав Цеков от Института за съвременна политика непосредствено предложи законопроектът да мине през процедурата по нотификация в Европейска комисия. От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) предложиха да се сътвори работна група, която в допълнение да разиска предложенията, тъй като в някои от тях има несъгласие, като да вземем за пример това, че се не разрешава непряката реклама на хазартни игри, а се позволява съобщаване на резултатите от тях.

" За " и " срещу " да се пита Брюксел

Освен изявленията на неправителствените организации и на вносителите истински спор по законопроекта в комисията по европейските въпроси нямаше. Председателят й Кристиян Вигенин (БСП) сподели, че персонално поддържа духа на закона. " Има потребност от наредба на рекламата на
хазартни действия ", сподели той.

Според него обаче би трябвало да се изиска мнение от дирекция " Международно право и право на Европейски Съюз " на външно министерство дали има потребност от нотификация на Европейска комисия по текстовете от законопроекта. " Ако е належащо да има нотификация и такава не бъде направена, рискуваме да се окаже, че решенията не са наложителни за осъществяване ", сподели Вигенин. Петър Петров му опонира, че нотификация не е нужна. " В случая става въпрос за вътрешно решение на България - ще става ли Монте Карло, или няма да става ", сподели Петров.

В последна сметка членовете на комисията одобриха да се допитат за мнение до дирекцията за интернационално право на външното министерство.

Още съперници на възбраната за реклама на
хазарт

Във вторник правният отдел на Съвета за електронни медии (СЕМ) излезе със мнение, че възбраната на рекламата на
хазарт по малкия екран ще ограничи " конституционно открито право да се доставя и получава информация " и " ще влезе в колизия с европейската инструкция за аудио-визуални медийни услуги, която нито не разрешава, нито лимитира услугите, отдадени на хазартни игри ". Според юристите на регулатора вместо цялостна възбрана на реклама на хазарт и възбрана за оповестяване на резултатите от тиражите с проявлението на спечелилите може да се одобри те да се излъчват след 22 ч., както е организиран въпросът с рекламата на алкохол.

Ако в Народното събрание решат, че би трябвало да се допитат до Брюксел дали измененията в Закона за
хазарта дават отговор на европейското законодателство, това ще удължи за неопределен срок гласуването на поправките в пленарната зала. Предоговаряне на връзките сред " Нова тв " и " Националната лотария "

На този декор се разиграва още една драма - сред най-големия състезател на пазара на лотарийни билети - " Националната
лотария ", чийто мажоритарен притежател е Васил Божков, и " Нова тв ", където всеобщо се популяризират игрите на компанията.

В понеделник изпълнителният шеф на " Национална
лотария " Димитър Ганев заяви, че сдружението е почнало договаряния за смяна на договореностите си с " Нова броудкастинг груп ". От думите му се разбра, че предаването на " Националната лотария " по " Нова тв " може да се реалокира в друга национална телевизия, а в " Нова тв " да продължат да се излъчват единствено реклами.

Според източници на " Капитал " компанията на Божков е най-големият рекламодател на малкия екран, като приходите от активността му са сред 20 и 30 млн. лева годишно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР