Ако обичате онлайн пазаруването, със сигурност имате на телефона си

...
Ако обичате онлайн пазаруването, със сигурност имате на телефона си
Коментари Харесай

Имитация до най-малкия детайл: Как дизайнерите отвръщат на копията в Shein

Ако обичате онлайн извършването на покупки, сигурно имате на телефона си приложението Shein. Със сигурност знаете и за проблемите на основаната в Китай компания за свръхбърза мода, свързани с нарушение на авторските права на самостоятелни дизайнери.  

Миналата седмица Shein беше наранена от още едно такова дело, като последната тъжба е подадена от марката за аксесоари и облекло Chrome Hearts. Базираният в Лос Анджелис първокласен лейбъл твърди, че Shein е продавал аксесоари с дизайн, който е „ еднакъв с [или] всъщност неразграничим от този на личните му артикули “, написа The Observer.

Shein, която е учредена в Китай през 2008 година и през днешния ден доставя извънредно евтини облекла, аксесоари за дома и други артикули допълнително от 150 страни, се бори с възходящ брой тъжби за авторски права.

През юли даже различен търговец на бърза мода – шведският H&M – заведе дело за авторски права в Хонг Конг против Shein.

Същия месец трима самостоятелни дизайнери – Криста Пери, Лариса Мартинез и Джей Барон – заведоха дело в Съединени американски щати, потвърждавайки, че Shein продава „ точни копия “ на техни артикули и че тази процедура е „ неразделна част от „ дизайна “ на компанията.

The Observer споделя историите на трима други самостоятелни дизайнери, разочаровани, че колосът е откраднал техни модели.

MaisonCléo

През 2019 година Мари Дюе, създател на френския фешън лейбъл MaisonCléo, получава известия в обществените мрежи от свои клиенти, които ѝ споделят, че Shein е копирала някои от дизайните ѝ, измежду които моделите блузи „ Angèle “ и „ Anne “.

Дюе е разочарована, само че „ не и сюрпризирана, за жалост, защото това е методът, по който работят марките за бърза мода “, споделя тя пред The Observer. Тя незабавно се свърза с Shein. Но едвам откакто Diet Prada – акаунт в Instagram с 3,4 милиона почитатели, който работи като „ надзирател “ на модата – пуска обява за случая, Shein реагира и отстранява въпросните облекла от уеб страницата си.

Месеци по-късно Shein се свързва още веднъж дизайнерката, питайки я дали могат да си сътрудничат. „ Вие вършиме дизайна, ние вършим облеклата “, оферират от Shein. „ Не отговорих, тъй като към този момент бяха откраднали дизайните ми, също така в никакъв случай няма да работя с марка за бърза мода “, споделя Дюе и добавя, че няколко месеца по-късно Shein още веднъж копира дизайни на MaisonCléo.

Бизнесът на Мари Дюе, основан в Северна Франция, предлага ръчно направени дрехи по поръчка, употребявайки ретро тъкани или непотребни части плат, останали от френски фешън къщи или заводи. Дюе споделя, че не копирането на нейните дизайни е главният проблем, а методът на произвеждане и бизнес моделът на компании като Shein, който оказва влияние върху околната среда, до момента в който голям брой консуматори не престават да подценяват обстоятелството, че модата е вторият максимален замърсител на планетата.

Tracy Garcia

Базираната в Ню Йорк дизайнерка Трейси Гарсия за първи път вижда версия на Shein на собствен модел, включваща и най-дребните елементи, когато последователка ѝ изпраща известие в Instagram.


Моделът в уеб страницата на Shein (вляво) и истинският на Tracy Garcia (вдясно)

Съзнавайки, че не всеки може да си разреши устойчиви марки, Трейси предлага уроци в YouTube за промяна на остарели облекла и подозира, че Shein може да са работили по инструкциите в тези видеа.

Първоначално 20-годишната дизайнерка е доста смутена, защото е покровител на бавната мода и съзнателното произвеждане и ползване.

Трейси Гарсия учи в Технологичния институт по мода в Ню Йорк и основава своята марка през 2020 година, по време на пандемията.

Когато за първи път прави копирания от Shein модел, тя употребява копринена блуза, купена за 5 $ от магазин за втора ръка. „ Голяма компания като Shein просто взема решение да създава всеобщо тази дреха и, несъмнено, се оправя в действителност добре “, споделя тя. Тя не знае данните за продажбите, само че на уеб страницата на Shein е имало повече от 400 потребителски отзива за въпросния модел. Гарсия от своя страна е произвела единствено четири броя от него и го продава за 95 $. Изработката лишава сред 10 и 15 часа.

След като не получава отговор на мейла си до Shein, Гарсия написа гневни изявления в обществените мрежи. Въпросният модел е свален от уеб страницата на търговеца в границите на 24 часа.

После обаче стартира нова история – със зелена сатенена рокля, която съгласно Гарсия също е копие на един от нейните дизайни и която се предлага на американския уебсайт на Shein за $6,49 – 46% по-ниско от първичната ѝ цена.


Моделът в уеб страницата на Shein (вляво) и истинският на Tracy Garcia (вдясно)

Роклята на Гарсия, която тя продава за 500 $, е от 100% коприна и ѝ лишава малко повече от 24 часа, с цел да я сътвори.

След този случай тя още веднъж изпраща мейл до търговеца. Този път ѝ дават отговор, че ще прегледат проблема и ще се свържат с нея, само че по този начин и не са го създали към този момент над година.

Гарсия споделя, че изпитва възприятие за виновност, тъй като счита, че поради нейния дизайн се експлоатират служащи, които да създават големи количества от въпросната рокля. „ В последна сметка не мога да управлявам какво вършат другите хора “, прибавя тя. „ Всичко, което мога да върша, е да демонстрирам на хората, че това е автентичен дизайн и аз съм неговият създател. Надяваме се, че показвайки на хората какъв брой доста работа стои зад него, ще ги накара да го оценят и да не купят всеобщото. “

Тя схваща, че не всеки може да си разреши да пазари стабилно, „ тъй като това е разкош “, само че се надява повече хора да схванат какъв брой работа е нужна за основаването на истински облекла.

Банските на Baiia

Амбър Марел Бойърс, създател на Baiia Swimwear, също схваща за реплика на неин дизайн от Shein след сигнал от клиент. „ Беше в действителност разочароващо и сърцераздирателно да видя това “, споделя тя пред The Observer.

Въпреки че банските костюми, с техните отличителни шарки и дизайн, наподобяват необикновено сходни, съгласно Бойърс „ по-ниското качество на структурата и кройката се виждат незабавно. “


Оригиналният модел на Baiia Swimwear (вляво) и версията в уеб страницата на Shein (вдясно)

Бойърс прекарва част от детството си на Соломоновите острови, където „ baiia “ значи „ този, който има способността да промени света към по-добро “. Тя желае да подчертае устойчивостта в своята компания, употребявайки рециклиран полиестер, създаден от риболовни мрежи и пластмасови бутилки.

Бойърс споделя, че търговецът Shein е „ премахнал репликите, откакто е бил помолен “, само че продължава да се тревожи за вредите, които сходни случаи могат да нанесат на марката ѝ. „ Baiia Swimwear е марка, известна със своята здрава структура и качество. Да видиш някой да носи съвсем еднакъв бански костюм, който обаче явно е неприятно изработен, може да бъде в действителност нездравословно за имиджа ни. “

Бойърс счита, че непрекъснатите обществени рецензии към Shein са от основно значение: „ Това оказва помощ за ясното разграничение на истинския дизайн от копираната версия и пази репутацията и имиджа на марката на истинския дизайнер. Ако по-големите компании знаят, че приказваме обществено за нарушавания на нашата интелектуална благосъстоятелност, да се надяваме, че това ще им попречи да ни ограбват в бъдеще. “

Потърсен за коментар от The Observer, представител на компанията e декларирал, че Shein „ приема съществено всички изказвания за нарушаване “, добавяйки: „ Нашето желание не е да нарушаваме нечия годна интелектуална благосъстоятелност, бизнес моделът ни не включва това “.

От Shein споделят също по този начин, че са подхванали стъпки за попречване на сходни нарушавания, като разширеният американски екип за обзор на артикули и инвестицията в технология за различаване на изображения са довели, съгласно компанията, до „ двуцифрен процентен спад на жалбите за нарушавания “ от 2021 до 2022 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР